Care este stadiul lucrărilor la Cazinoul din Constanța: răspunsul CNI

0
1298
Cazinoul din Constanța în proces de reabilitare - Foto: Primăria Constanța

Au trecut două luni de la ultimele precizări ale Companiei Naționale de Investiții în ceea ce privește stadiul lucrărilor la proiectul de reabilitare, consolidare și modernizare a Cazinoului situat pe faleza din municipiul Constanța. Într-un nou răspuns formulat la solicitarea Focus Press, CNI afirmă că stadiul lucrărilor este tot de aproximativ 50%.

„În prezent, în cadrul șantierului se execută lucrări la partea de structură, partea de arhitectură și partea de componente artistice. Până în prezent, gradul de execuție este de aproximativ 50%. Menționăm că lucrările se vor finaliza în cursul anului viitor, acestea desfășurându-se în conformitate cu termenele contractuale. Finanțarea obiectivelor de investiții derulate prin Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS) este asigurată, în condițiile legii, de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin CNI SA, din fondurile alocate, anual, de la bugetul de stat. În perioada următoare se vor continua lucrările menționate anterior, se vor executa lucrările de instalații interioare, instalațiile exterioare, consolidare și refacere terasa exterioară”, au transmis reprezentanții CNI.

Reamintim că, în data de 23 mai a.c., a fost emisă și autorizația de construire pentru branșarea Cazinoului la rețeaua electrică. Actul cu numărul 423 din data de 23/05/2021 se referă la execuție branșament electric aferent imobilului Cazino Constanța, inclusiv amplasare punct de conexiune și post de transformare. Valabilitatea documentului este de 2 ani. Consilierii locali municipali au votat, luni, 30 mai a.c., în cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal, proiectele de hotărâre privind aprobarea proiectului tehnic şi a devizului general pentru obiectivul de investiţii „Execuţie branşament electric aferent imobilului Cazino Constanţa” și „Execuţie branşamente alimentare cu apă, canalizare menajeră, aferente imobilului Cazino Constanţa”. (vezi detalii AICI).

Valoarea proiectului

Conform contractului, asocierea Aedificia Carpati SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiectare SRL & SC Tehnoinstal SRL va executa lucrări de consolidare și restaurare a clădirii principale (S+P+1E+M, pod parțial și rampă de acces către subsol), dar și a zonelor exterioare (reabilitare platformă terasă, rețele utilități, zid de apărare și balustradă). Durata contractuală pentru realizarea lucrărilor este de 27 de luni, iar valoarea investiției se ridică la 56.627.697,09 lei, TVA inclus.

Date istorice despre Cazinoul din municipiul Constanța

Inițial, planurile pentru construirea Cazinoului au fost întocmite de către arhitectul Daniel Renard, în 1903. Acesta a proiectat o clădire al cărei stil arhitectonic se inspira din tradițiile artei românești. După terminarea fundațiilor, însă, planurile au fost schimbate, Municipalitatea încredințând modificarea lor arhitectului Antonescu, ce renunță la principiile stilului lui Renard. Apoi Daniel Renard a revenit, în 1907, iar planul Cazinoului a fost întocnit în stil Art Nouveanu. Construit, din 1908, în stil Art Nouveau, sub influența cosmopolitană a cazinourilor epocii, edificiul constănțean este finalizat în anul 1910, când este și inaugurat, iar în anul 1912 se fac ultimele retușuri.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.