Care sunt paşii de urmat în cazul în care prezentaţi simptome de infectare cu SARS-CoV-2

0
4002

Constănțenii se declară bulversați de toate măsurile impuse de autorități și spun că nici până acum nu știu în mod concret care sunt pașii de urmat în cazul în care prezintă simptomatologie specifică COVID-19. Între timp, Ministerul Sănătății pregătește noi reguli de internare pentru bolnavii de COVID.

Până atunci, vă prezentăm paşii de urmat  în cazul în care prezentaţi simptome:

Persoanele cu simptomatologie specifică pentru COVID-19, care contactează sistemul național unic pentru apeluri de urgență 112 sau medicul de familie, vor fi transportate cu ambulanța, respectând protocolul de transport al pacientului suspect COVID-19, la o unitate sanitară desemnată prin hotărâre a Guvernului sau prin ordin al ministrului Sănătății pentru tratarea pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2.

Se solicită Serviciul de Ambulanță prin 112 și Serviciul de Ambulanță va ști să-i direcționeze către spitalele corespunzătoare. Dacă ei se deplasează singuri și se testează, iar rezultatul este pozitiv, toate rezultatele sunt direcționate către DSP Constanța. DSP Constanța i-a legătura cu persoana în cauză și cu Serviciul de Ambulanță și se va deplasa o ambulanță, pentru a duce pacientul la spital, iar medicul curant va decide pașii de urmat conform Ordinului nr. 1513”, a explicat, pentru Focus Press, prin apel TELVERDE, un reprezentant al Direcției de Sănătate Publică Județeană Constanța din cadrul Centrului Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI).

O persoană testată pozitiv COVID-19 va fi preluată de către ambulanță de la domiciliul acesteia. “În cazul în care v-ați testat la un laborator, vă duceți la domiciliu și așteptați rezultatul testului și nu părăsiți domiciliu până nu aveți rezultatul. Dacă se confirmă, preluarea se face de acasă”, conform reprezentantului DSP. În acest caz se declanșează ancheta epidemiologică de către DSP, iar contacții intră în carantină. “În urma anchetei epidemiologice efectuate de DSP Constanța aceștia rămân acasă și se primesc deciziile de izolare la domiciliu prin IPJ Constanța. Perioada de izolare este stabilită în funcție de ancheta epidemiologică”, mai spun specialiștii DSP din Constanța.

Medicul examinator va decide internarea bolnavului în spital

Internarea într-un spital, pentru oricare simptomatologie sau intervenție medico-chirurgicală, nu poate fi condiționată de prezentarea unui buletin cu rezultatul unui test pentru SARS-CoV-2, conform Ordinului nr. 1513, publicat în Monitorul Oficial la începutul lunii septembrie. Evaluarea clinică și paraclinică a tuturor pacienților, în contextul pandemiei cu SARS-CoV-2, se va face în condiții de precauții pentru boli cu transmitere aeriană, prin secreții respiratorii. Medicul care a examinat bolnavul va decide în funcție de statusul confirmării, de rezultatele consultului clinic și de rezultatele examenelor paraclinice, internarea bolnavului în secția de spital, în spații special desemnate sau în locații alternative atașate unităților sanitare sau izolarea la domiciliu, în conformitate cu algoritmul de parcurs al pacientului cu simptomatologie specifică COVID-19.

Pacienții suspecți, izolați în zone-tampon ale unității sanitare

Conform Ordinului nr. 1513, în așteptarea confirmării sau infirmării diagnosticului de COVID-19, pacienții suspecți vor fi izolați în zone-tampon ale unității sanitare unde s-a ridicat suspiciunea de COVID-19 și au fost recoltate probele biologice sau în spații special desemnate sau locații alternative atașate unităților sanitare, desemnate la nivel local, după caz. Pacienții vor fi izolați în cameră individuală cu grup sanitar propriu, în condiții de precauții pentru infecții cu transmitere prin secreții respiratorii sau prin aerosolizare (dacă se practică manopere generatoare de aerosoli: intubație oro-traheală, bronhoscopie, ventilație non-invazivă, gastroscopie, manevre de resuscitare), și vor primi asistența medicală necesară pentru a nu li se agrava starea clinică. Personalul medical care efectuează manevre cu risc de aerosolizare, cu expunere crescută la infecție, va fi echipat corespunzător, conform recomandărilor INSP, referitoare la îngrijirea în secțiile de terapie intensivă a pacienților pozitivi SARSCoV-2.

Pacienții cu suspiciune înaltă de COVID-19, în baza unei imagini radiologice sau tomografie computerizată sugestivă, simptomatologie și probe biologice sugestive, tendința la desfășurare fără altă cauză, context epidemiologic, în special cei ce dezvoltă o formă severă, dar cu test negativ/neconcludent sau rezultat indisponibil, pot fi asimilați pacientului cu COVID-19 și trimiși spitalelor de faza I și a II-a, astfel cum sunt prevăzute în Ordinul ministrului Sănătății nr. 555/2020.

Dacă rezultatul testului RT-PCR este negativ, iar medicul curant exclude, după consultul clinic și interpretarea examenelor paraclinice efectuate, diagnosticul de COVID-19, pacienții vor fi transferați către unități sanitare non-COVID-19 pentru a beneficia de îngrijiri medicale. Prin excepție, pacienții simptomatici cu radiografie pulmonară sau tomografie computerizată toracică sugestivă pentru infecția cu SARS-CoV-2, fără altă cauză aparentă, vor fi ținuți în izolare și considerați suspecți de COVID-19. Acestor pacienți li se va asigura asistența medicală necesară, urmând a se efectua al doilea test pentru detecția ARN SARS-CoV-2 la interval de 48 de ore de la primul test.

Pacienții cărora li se recoltează exsudatul nazofaringian și/sau orofaringian în condiții de spitalizare de zi, în ambulatoriu sau în alte locații (centre de dializă, cămine, domiciliu sau altele) vor respecta măsura carantinei, vor fi izolați de restul membrilor familiei/persoanelor din locație și vor respecta regulile igienice și îndrumările pentru persoanele carantinate/izolate, astfel cum sunt prevăzute în anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul plan, sau deciziile primite de la direcțiile de sănătate publică/medicul de familie/medicul curant până la primirea rezultatelor.

Confirmații cu SARS-CoV-2 care refuză ambulanța își asumă evoluția bolii la domiciliu

Pentru persoanele carantinate, prin decizia de carantină eliberată de DSP Constanța în urma ancheteie epidemiologice, se eliberează concediul medical de la medical de familie. “Sunt și persoane pozitive care refuză ambulanța. Refuzul de a merge la spital implică incipacitatea de a da o decizie de izolare. Decizia de izolare se dă numai la recomandarea medicului curant din spital. Medicul decide dacă pacientul va rămâne în spital sau dacă va pleca la domiciliu, ce formă de boală are. În baza acelei recomandări a medicului infecționist noi putem elibera ca și DSP decizia de izolare. Cei care refuză ambulanța își asumă și evoluția bolii la domiciliu și lipsa acestei decizii. Sunt multe persoane care refuză să meargă la spital”, conform DSP.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.