Care sunt planurile pentru Pasarela Regală. Bola: „Vrem să facem o scenă pentru spectacole și concerte”

0
345

Turiştii care vor ajunge vara aceasta pe litoral se vor bucura de zone mult mai generoase de plajă. În staţiunea Mamaia, proiectul de înnisipare este realizat în proporţie de 70% şi ar putea fi gata până la debutul sezonului estival. Lucrările, care au pornit din nordul stațiunii s-au apropiat de Pasarela Regală din zona Cazinolui. Pasarela Regală se află într-o stare avansată de degradare li va fi acoperită cu nisip pentru conservarea ei. Dar ce se va întâmpla după aceea?

După modificarea proiectului „Reducerea eroziunii costiere, Faza a II-a (2014-2020)“, care prevedea dezafectarea Pasarelei Regale din Mamaia (dar acest lucru nu era posibil, deoarece aceasta este monument istoric), au existat mai multe inițiative de preluarea acesteia din patrimoniul Litoral S.A. – aflată în insolvență – și reabilitarea sa.

În aceste momente pe litoralul Mării Negre sunt în plină desfășurare lucrările pentru stoparea eroziunii costiere și lărgirea litoralului românesc, lucrări realizate în proporție de 70%. Lucrările de înnisipare sunt la doar câteva zeci de metri de monumentul Pasarela Regală din Mamaia. Cu toate acestea, Ministerul Culturii încă așteaptă acordul de la Ministerul Economiei, pentru a prelua monumentul în administrarea sa, aceasta fiind singura șansă pentru a fi reabilitat pe viitor.

Administrația Națională „Apele Române“ prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, pentru a proteja structura extrem de firavă a monumentului, a decis acoperirea cu nisip a monumentului, eliminând astfel expunerea sa directă la forțele naturii – mediul sărat al mării, vânturile și valurile puternice. Însă, multă lume s-a întrebat dacă acest lucru este benefic și ce se va întâmpla după aceea cu monumental istoric. În acest context, deputatul Bogdan Bola, fost director al ABADL, a explicat care sunt planurile pentru Pasarela Regală.

Îngropându-se în nisip Pasarela va fi ferită de intemperii. Un al aspect este că se va băga nisip sub ea și asta va susține structura ei. Ulterior după ce se termină lucrările va trebui să găsim o soluție. Cei de la Ministerul Culturii, din discuțiile pe care le-am avut anul trecut când eram director la ABADL, au spus că cea mai bună variantă ar fi să o mutăm din nou unde este linia țărmului sau dacă vrem să o lăsăm pe loc o vom dezgropa la un moment dat, o vom reabilita și să facem acolo o scenă pentru spectacole și concerte, a precizat Bogdan Bola.

Istoricul fabulos al Pasarelei Regale din Mamaia, ajunsă o ruină din cauza unei societăţi falimentare

Construcţie unică în staţiunea Mamaia, Pasarela Regală s-a degradat an de an, ea fiind abandonată de autorităţi imediat după Revoluţie. A ajuns în administrarea Litoral SA, o companie care a primit mai multe active de pe litoral. Construcţia din 1935 a fost predată printr-un proces-verbal de la Ministerul Transporturilor. Din păcate, compania, care acum este în insolvenţă, nu a făcut nimic pentru întreţinerea şi, ulterior, pentru consolidarea ei.

În ceea ce privește societatea Litoral SA, aceasta este controlată în mare parte de statul român (82%) și a fost înființată în 1991. Agenţia de turism pe care o deţinut-o în Constanţa, prin Ministerul Mediului, Economiei şi Comerţului, statul roman a funcționat ani de zile cu profit 0, dar a plătit din bani publici membrii consiliului administrativ. Din acest consilui, în 2015, a făcut parte și Septimiu Bourceanu, lider PNL la acea vreme. Totodată, unul din administratorii firmei a fost și actualul administrator al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, Lucian Lungoci.  De asemenea, firma are legături directe cu mai multe societăți din Constanța, una dintre ele fiind SC Noche Caliente. SRL, firmă deținută de Mirela Matichescu.

Pe această pasarelă s-a aflat singurul bar maritim din Europa

Cazinoul din Mamaia a fost construit de Primăria Constanța pe locul primului pavilion din lemn destinat băilor în 1905. Complexul a fost proiectat în stil modernist, cu elemente mediteraneene, de arhitectul Victor Stephanescu, cel care a realizat Moscheea Regală Carol I și clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Pasarela din Mamaia face parte din Ansamblul Cazinoului, inaugurat în ziua de Sfânta Maria a anului 1935 în prezența Regelui Carol al II-lea. În perioada interbelică, complexul găzduia un restaurant modern, cabine pentru plajă în clădirile laterale, un cazino și o pasarelă ce se avânta în mare, unde se afla singurul bar maritim din Europa.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.