Investitorul Vasile Nicolae a depus, la instituția abilitată de mediu, memoriul general al proiectului de construire a unui imobil cu două etaje și mansardă în Zona Peninsulară din orașul Constanța, în locul unei ruine ce urâțește zona istorică. Valoarea investiției este de aproximativ 1,8 milioane de lei.
La intersecția Bulevardului Tomis cu strada Vasile Alecsandri, la numărul 34, există o vilă despre care constănțenii își aduc aminte cu nostalgie că reprezenta o clădire impunătoare, cu o arhitectură frumoasă. În prezent, aceasta este doar o ruină, din ea rămânând doar pereții, ce amenință să cadă în orice clipă. Acoperișul s-a degradat în timp, prăbușindu-se în anul 2019. Beneficiarul a obținut, de-a lungul timpului, certificate de urbanism și a solicitat și acordul de mediu în acest sens.
Obiectivul general al investiției constă în „Construire imobil S+P+2E+M – locuire colectivă cu comerț și alimentație publică la parter, organizare șantier conform Planului Urbanistic de Detaliu aprobat cu Hotărârea Consiliului Local nr. 498/29.11.2023“. Aceasta se încadrează în Categoria de importanță „C“, de importanță normală conform Hotărârii de Guvern 766/1997. Suprafața totală a amplasamentului este de 172 mp, conform actelor, și de 169 mp conform măsurătorilor, și se află în proprietatea lui Vasile și Ancăi Mihaela Nicolae.
Imobilul S+P+2E+M, cu funcțiune mixtă – locuire colectivă cu comerț și alimentație publică la parter – va avea compartimentările specifice acestor destinații. Proiectul se va realiza pe Bulevardul Tomis nr. 34 din Municipiul Constanța. Terenul liber din jurul construcției proiectate se va amenaja ca spațiu verde. Spațiile verzi vor fi asigurate după cum urmează: 12,85 mp pe teren, 15,30 mp în jardiniere, 70,10 mp pe peretele perforat scară exterioară, 27 mp pe calcan. În total, un procent de 72,81% din suprafața terenului.
Valoarea investiției este estimată la 1.782.500 de lei și se preconizează ca întregul proiect să se deruleze pe o perioadă de aproximativ doi ani de la obținerea autorizației de construire și, implicit, după aprobarea documentației de începere lucrări, de către instituțiile abilitate.
Pereții exteriori ai construcției se vor executa din zidărie de BCA. Se va conserva parcelarea și aliniamentul istoric. Vor fi respectate retragerile de la aliniament marcate pe plan pentru fiecare unitate teritorială de referință. Se menține alinierea clădirilor existente la aliniamentul lotului.
Se va păstra imaginea fațadelor existente la parter și la etajul I, cu detaliile de arhitectură, inclusiv balconul cu balustrada din feronerie și profilatură, după modelul relevat al celor existente și după martori istorici.
Etajul II propus va avea fațada cu plin dominant, va păstra compoziția etajului I, dar va diferi de acesta prin detalii, iar mansarda va fi din sticlă, pe structura metalică. Decorațiunile de fațadă și ancadramentele ferestrelor refăcute după modelul relevat al clădirii istorice inițiale vor fi realizate din material durabil și rezistent la intemperii, conceput să reziste la expunerea la radiațiile UV, umezeală, temperaturi extreme și alți factori externi. Materialul va asigura o protecție eficientă împotriva coroziunii, decolorării și deteriorării în timp.
Nivelul mansardă al clădirii va fi închis perimetral la stradă, cu sticla tip fațadă cortină, cu elementele de tâmplărie gri antracit.
Primul certificat de urbanism pentru acest imobil datează din anul 2007, când societatea SC Performant SRL intenționa să modernizeze, să consolideze și să extindă pe verticală imobilul S+P+1E+M în S+P+2E+M, cu funcțiunea de birouri. Ulterior, în anii 2010 și 2011, Societatea Civilă de Avocați „Hahui și asociații“ a primit certificat pentru demolarea imobilului. În 2014, însă, aceeași societate a revenit și a fost emis un nou certificat de urbanism, pentru revenire la proiectul de consolidare, modificări interioare, exterioare și supraetajare, cu condiția încadrării în reglementările urbanistice în vigoare, cu funcțiuni de locuire și spațiu comercial.
Loredana MIHAI
Citește și: