Cătălin Țibuleac: „Sper că anul 2021 va fi un an de redresare pentru că prognozele arată că sectorului turistic își va reveni în aproximativ 5 ani”

0
474
Pescuit în Delta Dunării. FOTO Mihaela Giuglea

În primele opt luni ale anului, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, turismul din Delta Dunării a înregistrat o scădere cu peste 50%. Cu toate acestea, un număr mare de vizitatori au preferat această zonă a ţării în ultimele luni, pe fondul pandemiei de coronavirus. Însă, marea majoritate a operatorilor economici au fost afectați din punct de vedere financiar. Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a solicitat sprijin pentru reducerea consecințelor economice dezastruoase, prin implementarea unor măsuri urgente, fiscale și legislative, având ca obiect acordarea de facilități fiscale și măsuri economice de ajutor, însă până acum nu s-a luat nici o măsură. Cu toate acestea Asociația a reușit să promoveze Delta Dunării și per total în 2020 a fost înregistrată o scădere de -29% în principal datorită numărului scăzut de turiști străini, în condițiile în care media națională a fost -52%.

În data de 10 februarie 2021 a avut loc ședința Adunării Generale a Membrilor Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, în format online pentru discutarea problemelor din Ordinea de zi. Președintele AMDTDD, Cătălin Țibuleac, a prezentat impactul pandemiei și a restricțiilor din anul 2020 asupra sectorului de turism. De asemenea, acesta a precizat că una din problemele anului 2020 privind numărul de turiști sosiți a fost prezența turiștilor insuficient informați, care nu au știut ce presupune turismul deltaic, datorită pachetelor turistice „pe repede înainte” vândute de unii operatori economici.

Sper că anul 2021 va fi un an de redresare, cu toate că prognozele făcute de specialiști arată că sectorului turistic își va reveni în aproximativ 4/5 ani la nivelul situației din anul 2019. Anul 2020 a fost un an de supraviețuire pentru operatorii economici, turiștii români cu vouchere de vacanță reprezentând aproximativ 60% din gradul de ocupare. În acest sens, intenția Guvernului de a elimina voucherele de vacanță din anul 2021 va presupune probleme pentru industria turismului, a precizat Cătălin Țibuleac.

Dragoș Anastasiu, proprietarul unui resort din Sfântu Gheorghe și membru în AGA Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, consideră că tema principală în următorii 10 ani pentru Delta Dunării vizează turismul în destinație nouă luni pe an și evitarea over-turismului:

Tema principală pentru următorii zece ani este prelungirea sezonului turistic din Delta Dunării la nouă luni pe an și găsirea modalităților pentru a evita turismul de masă din lunile aglomerate. Trebuie găsite cele mai bune soluții pentru a atrage turiștii străini, în special, cei care aleg să vină în extrasezon. Trebuie pus accent pe conservarea și dezvoltarea tradițiilor, dar și pe protejarea atât a mediului deltaic, cât și a localnicilor, a specificat Dragoș Anastasiu.

În continuare, Cătălin Țibuleac a menționat că pentru susținerea sezonului turistic la 9 luni pe an este necesară completarea produsului turistic cu campionatele de pescuit sportive. Acest lucru poate fi posibil prin inițierea unor discuții cu ARBDD pentru capetele de sezon privind perioada prohibiției la știucă. Astfel, concursurile de pescuit ar trebui să se organizeze în aprilie, în condiţiile acestea ele se pot desfăşura doar în incinte.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.