Cătălina Ponor vrea să fie scutită de plata impozitului pentru sala de fitness pe care o deține în municipiul Constanța. În toamna anului trecut, fosta multiplă campioană olimpică și mondială s-a adresat instanței de judecată în acest sens dar, pentru soluționarea cauzei, judecătorii au solicitat, la ultimul termen, depunerea mai multor documente justificative.
Cătălina Ponor a înregistrat, în luna octombrie a anului trecut, la Tribunalul Constanța, o solicitare de scutire de la plata impozitului pentru sala de fitness „Cătălina Ponor Body Fit“, pe care o deține în municipiul Constanța, pe strada Gheorghe Dima nr. 2. Fosta campioană la gimnastică a chemat în judecată Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) al Primăriei Constanța, într-un dosar, pe contencios administrativ, având ca obiect „obligația de a face“.
După trei amânări consecutive, la finele lunii martie a.c., instanța a solicitat, din oficiu, suplimentarea probei cu înscrisuri, sens în care a stabilit în sarcina Cătălinei Ponor (reclamanta) obligaţia de a depune la dosarul cauzei dovezi scrise privind data începerii activității sportive în spaţiul indicat, precum şi desfăşurarea efectivă a acesteia în imobilului pentru care solicită scutirea de la plata impozitului. Este vorba, în principiu, de autorizaţia de funcţionare, avizul pentru programul de funcţionare, contractul de comodat sau închiriere, sau alte înscrisuri cu valoare probatorie.
Există posibilitatea ca această decizie luată de instanța de fond să fie atacată cu recurs, în cazul în care reclamanta sau apărătorul acesteia o consideră irelevantă.
Următorul termen, până la care trebuie depuse aceste înscrisuri, a fost stabilit pentru data de 11 mai a.c.
De precizat că vorbim de sala de sport unde tatăl vitreg al Cătălinei Ponor a agresat doi polițiști locali, în urmă cu doi ani, când a fost încătușat și dus la sediul Poliției Locale. În urma acestui episod, agresorul s-a ales cu dosar penal pentru ultraj.
Același imobil a fost implicat și într-un alt incident, în noiembrie 2021, când pompierii din cadrul ISU Constanța au fost solicitați să intervină din cauza unui posibil incendiu. La momentul respectiv, clienții sălii de fitness s-au autoevacuat, din cauza unui fum negru care provenea din interiorul imobilului, iar pompierii sosiți la fața locului au stabilit că a fost vorba de un furtun din cauciuc al boilerului de la centrala termică, care s-a supraîncălzit și a produs acel fum dens.
De precizat că, în septembrie 2004, Cătălinei Ponor i-a fost acordat titlul de „Cetățean de onoare“ prin hotărâre a Consiliu Local, împreună cu Octavian Belu și Mariana Bitang, cei doi antrenori ai lotului olimpic de gimnastică artistică al României, pentru succesele înregistrate la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, unde gimnastele constănțene Cătălina Ponor și Dana Sofronie au obținut cinci medalii, dintre care patru de aur și una de argint. Cătălina Ponor a devenit, atunci, triplă campioană olimpică cu echipa și în probele de sol și bârnă.
După 13 ani, în 2017, Cătălina Ponor a devenit și cetățean de onoare al municipiului București, în urma rezultatelor la Campionatul European de Gimnastică, desfășurat la Cluj.
Daniel ALBU
Are vreun handicap domnișoara Ponor sau de ce să fie scutită de a plăti impozitul pe spațiu?
Fiind o afacere se supune legilor fiscale corespunzătoare. Pentru medaliile obținute primește renta viagera ,aceasta fiind răsplată muncii depuse. Alte pretenții sunt aberații. Ce ar fi daca toți am cere beneficii suplimentare după ce am fost plătiți ( foarte bine) pentru munca prestată?