Câte 20 de mii de tone de leșuri de animale, îngropate anual, în perioada 2010 – 2021, la Smârdan – Tulcea. Administratorul incineratorului a fost trimis în judecată

0
1480

Patronul Incineratorului de la Smârdan, județul Tulcea, care a îngropat zeci de mii de leșuri de animale pe un teren din acea zonă, a fost trimis în judecată.Este vorba despre Gelu Daniel Cazacioc, ca persoană fizică, dar și societatea acestuia, Cazacioc &CO SRL, pentru infracțiuni care aduc atingere mediului.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța au dispus trimiterea în instanță, spre judecare, dosarul în care Gelu Daniel Cazacioc este acuzat că a eliminate în mod continuu deșeuri de animale sacrificate și livrate de abatoarele din țară, respectiv o cantitate estimată la aproximativ 20.000 tone pe an, în perioada 2010 – la zi, potrivit procurorilor.

Vorbim despre un adevărat dezastru ecologic, dat fiind că SC Cazacioc & Co SRL, deținută de persoana menționată, avea ca responsabilitate să incinereze cadavrele, însă acestea au fost îngropate pe un teren de la marginea localității, contaminând pânza freatică aflată la mică adâncime. Mai pe românește, firma aceasta a încasat bani mulți de la abatoare, pentru incinerarea cadavrelor și a resturilor de animale, dar reprezentanții acesteia au preferat să se descotorosească îngropându-le într-o zonă mlăștinoasă, producându-se daune semnificative atât a calității aerului, cât și a solului și apei freatice.

Potrivit procurorilor, vorbim despre o contaminare și o poluare atât biologică, cât și chimică, dat fiind că, pe lângă cadavrele animalelor, au fost descoperite și deșeuri periculoase dar și deșeuri medicale, eprubete cu sânge și alte astfel de echipamente, îngropate alături de cadavre.

Ca o situație de fapt, totul a început pe data de 23 noiembrie 2020, când o echipa de control formată din comisari din cadrul Garzii Nationale de Mediu – Comisariatul General, a efectuat o  acțiune de  inspecție și control, cu caracter inopinat, în vederea verificării aspectelor semnalate în sesizarea înregistrata în evidențele acestei institutii, la instalația pentru eliminarea/valorificarea carcaselor de animale și a deșeurilor de animale, administrată de SC CAZACIOC&Co SRL din localitatea Smârdan. Cu această ocazie au fost constatate mai multe încălcări ale legislației privind protecția mediului.

În momentul prezentarii la punctul de lucru al operatorului economic, unul dintre angajati nu a permis accesul comisarilor pe amplasament, precizând faptul că șeful este plecat. Comisarii au observat, în acel moment, direct pe un teren viran, un incendiu cu flacară deschisă.

Unul dintre cei doi comisari de mediu s-a  deplasat în directia incendiului pentru a identifica și stabili cauza producerii acestuia, situație in care  a traversat un sant/canal perimetral printr-un loc greu accesibil, constatand că în zona respectivă sunt, de fapt,  două incendii, unde erau arse deșeuri de origine animală.

Tot în zona verificată se aflau două persoane îmbrăcate în combinezoane albe și folosind  un excavator pe șenile. Aceștia au precizat că execută ”ordinele” șefului lor. În timp ce reprezentanții Gărzii de Mediu inspectau zona, a apărut și Gelu Daniel Cazacioc.

În consecință, echipa operativă s-a deplasat în incinta amplasamentului deținut de S.C. CAZACIOC & Co S.R.L și a solicitat lui Cazacioc Gelu Daniel să o însoțească  în zona exterioară amplasamentului incineratorului, acolo unde au fost identificate cele două incendii în care ardeau cadavre de animale,  situație în care s-a constatat de asemenea că în realitate, pe suprafață întregului teren se aflau mii de animale moarte  îngropate direct în pământ, vizibile, care degajau un miros pestilențial, dezagreabil și insuportabil.

Potrivit anchetatorilor, terenul în cauza aparține unei societăți cu profil agricol, dar este folosit efectiv în exclusivitate și fără drept  S.C. Cazacioc&Co S.R.L., iar pe acesta, echipa de control a identificat cantități semnificative de sânge care fie bălteau pe amplasamentul respectiv alături de cadavre de animale, părți componente ale acestora și alte tipuri și categorii de deșeuri, fie erau eliminate în canalul perimetral al amplasamentului neautorizat, printr-un tub de beton improvizat ilegal cu diametrul de 110 mm.

Echipa de control a concluzionat faptul că toate aceste deșeuri identificate pe terenul alăturat și folosit de S.C. Cazacioc&Co S.R.L. au fost eliminate ilegal și că acest fapt are că efect evident afectarea vieții, sănătății și integrității umane, prin poluarea tuturor factorilor, componentelor de mediu, respectiv apă, aer și sol.

În urma celor constatate de echipa de control, a fost înaintată o sesizare penală, după care instanța a autorizat efectuarea mai multor percheziții.

În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a leșurilor de animale, printre care se aflau și cadavrele ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019, în Portul Midia.

În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate.

 Mai mult decât atât, anchetatorii au constatat că operatorul instalației de incinerare nu respectă nici o prevedere din actul de reglementare și nici legislația de mediu cu privire la modul de recepție deșeuri, cântarire, depozitare și cel mai important incinerarea acestora.

Trecând peste alte detalii ale anchetei, Gelu Daniel Cazacioc și SC Cazacioc &CO SRL au fost trimiși în judecată pentru nerespectarea regimului deșeurilor (eliminarea de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale și care pot provoca daune semnificative mediului), infracțiuni la Legea Apelor (evacuarea sau injectarea în apele subterane de deșeuri, reziduuri care conțin substanțe, bacterii sau microbi în cantități ce pot pune în pericol mediul), respectiv pentru infracțiuni privind protecția mediului (poluarea prin evacuarea în sol de deșeuri sau substanțe periculoase); toate fiind acte ilicite  comise în mod continuu in perioada 2011-2021.

Vom reveni și aclte detalii din anchetă.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.