Fenomenul autovehiculelor furate din străinătate și aduse în România este prezent la malul mării, Garda de Coastă având treabă pe segmentul acesta. Astfel, la bilanțul pe care instituția l-a prezentat marți, 11 februarie, s-a prezentat și statistica acestui fenomen.
Potrivit reprezentanților Gărzii de Coastă, în cursul anului 2024, în zona de competență au fost depistate 35 de vehicule furate (30 de autoturisme, două autocamioane, două motociclete și un utilaj), în valoare de peste 6.276.000 de lei, și 18 motoare de ambarcațiuni furate, în valoare de 342.300 lei.
Mai toate autovehiculele furate au fost descoperite la verificările la frontieră, acestea figurând cu alerte în Sistemul de Informații Schengen.
De asemenea, având în vedere specificul zonei de competență din județul Tulcea, în cursul acestui an au fost descoperite motoare de ambarcațiuni furate din străinătate, majoritatea cazurilor fiind înregistrate în localități din zona de competență a Grupului de Nave Sulina.
De exemplu, în ziua de 29.11.2024, poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Constanța Sud, aflați în incinta unui operator portuar, au efectuat controlul asupra unui autoturism fabricat în 2020, înmatriculat în Germania, adus de către un cetățean din Belarus, în vârstă de 32 de ani.
În urma verificărilor specifice, oamenii legii au constatat că autovehiculul figurează semnalat ca bun căutat în vederea confiscării, alertă introdusă de autorităţile din Franța. Autoturismul urma să fie exportat în Turcia, pe o navă tip RO-RO (mijloc naval de transport mărfuri în regim internațional, cu rampe/șine de încărcare/descărcare),având ca destinație finală statul Kârgâzstan.
Autovehiculul, evaluat la aproximativ 350.000 de lei, a fost indisponibilizat la sediul instituției, pentru continuarea cercetărilor.
Liliana BELCIUG