Constănțenii racordați la sistemul centralizat de termoficare au plătit mai puțin în lunile ianuarie, februarie și martie 2024, pentru căldură. Prețul gigacaloriei pentru populație a fost de 350 de lei, de la 450 de lei cât s-a plătit anterior. El a rămas neschimbat până la finalul anului, datorită proiectului de reabilitare a rețelelor termice. Tariful ar putea, însă, să mai scadă, potrivit primarului Constanței.
La începutul acestui an, a fost semnat și contractul de finanțare pentru reabilitarea rețelelor termice secundare – etapa IV, în valoare de aproape 140 de milioane de lei. Durata proiectării și execuției lucrărilor este de 27 de luni, la care se adaugă perioada de garanție a acestora. Aceasta este de cinci ani de la testarea și punerea în funcțiune, după terminarea lucrărilor de execuție. Finalizarea lucrărilor va duce la eliminarea avariilor și a pierderilor înregistrate, ceea ce înseamnă că nu se va mai opri furnizarea apei calde și, cel mai important, odată cu fiecare etapă încheiată, prețul gigacaloriei ar putea să scadă.
După încheierea etapei a IV-a, mai urmează încă două, ultimele. Directorul Termoficare Constanța ne-a precizat că, în aproximativ trei ani, tot proiectul ar putea fi terminat.
„Pentru etapele V și VI s-a depus cererea de finanțare și este în analiză. Fiecare proiect se scoate la licitație, dacă și acestea două se vor adjudeca din prima, fără alte probleme, urmează proiectarea și execuția lucrărilor. Probabil în 2 – 3 ani ar trebui să se termine cam toate lucrările. Conform studiului de fezabilitate făcut pentru rețeaua de transport, pierderile din rețea în urma modernizării acesteia scad cu peste 90%, deci se diminuează tot ce înseamnă pierderi și atunci, pe baza acestor calcule, scade și prețul gigacaloriei. Pe măsură ce se înlocuiesc conductele, scad pierderile și cheltuielile. Nemaifiind avarii, nu mai sunt lucrările de intervenție, care înseamnă manoperă, utilaje și material, pentru că și astea se reflectau în prețul energiei termice“, a declarat Liviu Popa, directorul Termoficare Constanța.
Prezent în studioul Focus Press, Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța, a specificat că, în această iarnă, am putea avea o nouă scădere a prețul gigacaloriei.
„Cred că, în această iarnă, se va plăti mai puțin pentru gigacalorie. Dar trebuie să facem un bilanț energetic. Dacă pierderile sunt mai mici, și prețul de producție o să fie și mai mic. Acum vedem cât ducem la populație și cât subvenționăm noi, ca și Primărie“, a declarat Vergil Chițac săptămâna trecută.
Conductele nu au mai fost schimbate din anii ’70, acesta fiind principalul motiv pentru avariile ce apar, în general pe parcursul sezonului rece. Dar și al costurilor mari pentru încălzire, din cauza pierderilor.
Proiectul are ca obiective:
- Reducerea pierderilor de energie termică din rețelele de distribuție – după înlocuirea conductelor, se estimează o reducere semnificativă -, pentru a asigura creșterea eficienței energetice în sistem.
- Creșterea eficienței nete globale a producției de energie în cogenerare de înaltă eficiență, în motoarele termice, cu o scădere a consumului de combustibil.
- Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, ca urmare a diminuării consumului de combustibil.
- Îmbunătățirea siguranței și calității serviciului de alimentare cu căldură pentru încălzire și apă caldă de consum, pentru consumatorii casnici și non-casnici, prin echilibrarea hidraulică a condominiilor la nivel de branșament.
- Îmbunătățirea parametrilor tehnici ai rețelelor termice reabilitate, cu impact asupra reducerii costurilor de exploatare și mentenanță.
Mihaela GIUGLEA
Comandat de PNL Filiala Constanța
Executat de FOCUSPRESS ONLINE SRL
CUI mandatar financiar: 21240015
Mai băgați ceva miliarde în buzunarele băieților deștepți.Eliminati bă poluarea unica în Europa făcută de centralele de apartament.Nu scapă nimeni ,cancerele au ajuns sa crească de peste 6 ori în ultimii 10 ani. Tembelii care ne conduc o belești și ei.Arhitectura ce dovedește creștinătatea unui popor este vizibila în toate orașele ( țevi de evacuare GAZE ) adică blocuri găurite „artistic „…Unde sunt microcentralele din punctele termice ?
Idiotule…..
Nu exista nici un studiu care leaga cancerul (inclusiv cel pulmonar) de centralele de apartament. Centralale din ultimii ani au clasa 6 pentru noxe, la fiecare revizie se face si analiza gazelor evacuate.
Iar la incalzirea centralizata sunt multe alte costuri in pretul gigacaloriei in afara pretului gazelor.
S-a calculat cate noxe se vor produce(din arderea gazului natural) pentru cei 90 MW de energie electrica?
Termoficare SRL adicatelea privat ! Conform „bunelor” maniere practicate de politicieni niciodata nu va scadea ceva in cel mai bun caz va suferi o ameliorare dupa care se va dubla pentru nu-i asa, ce-i mai simplu decat sa iei bani la gramada sub diferite pretexte in cazul in care pretul combustibilului stagneaza o perioada mai lunga de ex.
Mâncător de fecale mai mare ca asta n-o să vedeți!