Departamentul pentru Finanțarea Partidelor Politice și a Campaniilor Electorale a publicat, recent, situația contribuțiilor depuse și a cheltuielilor efectuate de candidații la alegerile parlamentare din 2024. În acest context, am aflat câți bani au cheltuit politicienii constănțeni care au reușit să obțină un loc în Parlamentul României, dar și care au fost sursele de finanțare ale campaniilor lor. Lista include atât contribuțiile private și donațiile individuale, cât și sursele publice sau veniturile proprii ale partidelor.
În urma alegerilor parlamentare ce avut loc pe 1 decembrie 2024, la Constanța, pentru Camera Deputaților AUR a obținut 20,29% din voturi, iar PSD 18,20%. USR a fost votată de 13,12% dintre alegători, iar PNL, de 13,03%. Partidul SOS România a obținut 10,41%, iar POT 6,77%.
Pentru Senat, Alianța pentru Unirea Românilor a obținut 20,82% din voturi, fiind urmată de Partidul Social Democrat, cu 19,63%. Partidul Național Liberal a primit 13,83%, iar Uniunea Salvați România 19,39%. Partidul SOS România a obținut 10,3%, iar Partidul Oamenilor Tineri a înregistrat 7,9%.
Așadar, ca urmare a acestor rezultate, deputații constănțeni care au obținut mandate în urma alegerilor parlamentare din anul precedent sunt: Stelian Ion (USR), Daniel Georgescu (PSD), Bogdan Huțucă (PNL), Mirela Matichescu (PSD), Mohammad Murad (AUR), Silviu Păunescu (AUR) și Mădălin Făget (SOS). Aceștia au obținut primii mandatele, iar după redistribuirea voturilor au ajuns în Camera Deputaților și: George Gima (USR), Marian Crușoveanu (PNL), Cosmin Hristu (AUR) și Maria Cernit (POT).
Senatorii care au obținut mandate directe sunt: Felix Stroe (PSD) și Nicolae Vlahu (AUR), iar după redistribuire au intrat în Senat și: Remus Negoi (USR), Silviu Coșa (PNL) și Clement Sava (SOS).
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a fost partidul câștigător la alegerile parlamentare, obținând trei mandate de deputați și unul de senator.
Mohammad Murad a cheltuit 180.100 de lei pentru campania sa din venituri proprii, Silviu Titus Păunescu a avut cheltuieli de 50.000 de lei, iar suma totală pentru campania sa s-a ridicat la 198.000 de lei, fondurile suplimentare provenind din împrumuturi contractate de la persoane fizice. Cosmin Hristu a cheltuit 50.000 de lei, iar Nicolae Vlahu a investit 198.000 de lei pentru a-și susține campania.
Partidul Social Democrat a trimis de la Constanța, în Parlamentul României, doi deputați, fiind vorba despre Daniel Georgescu și Mirela Matichescu, și un senator, Felix Stroe.
Mirela Matichescu a cheltuit 198.000 de lei pentru campania sa, finanțată din venituri proprii. Daniel Georgescu a investit aceeași sumă, de 198.000 de lei, bani proveniți tot din surse proprii. Felix Stroe a cheltuit, de asemenea, 198.000 de lei, fondurile provenind din venituri proprii.
Partidul Național Liberal a obținut două mandate de deputați și un mandat de senator din județul Constanța. Astfel, Bogdan Huțucă și Marian Crușoveanu au câștigat mandate de deputat, primul direct, iar al doilea la redistribuire, iar Silviu Coșa a obținut un mandat de senator, tot la redistribuire.
Ca și în cazul colegilor de la PSD, politicienii din PNL au contribuit fiecare cu 198.000 de lei la campaniile lor, sume provenind din venituri proprii. Singura excepție a fost Coșa, care a cheltuit 58.000 de lei din venituri proprii, iar restul de 140.000 de lei a fost obținut din împrumuturi de la persoane fizice.
Din partea USR Constanța, în Parlament au ajuns Stelian Ion și George Gima, la Camera Deputaților, iar Remus Negoi la Senat.
Stelian Ion a contribuit cu 60.000 de lei din venituri proprii, iar Remus Negoi, cu 70.000 de lei. În ceea ce-l privește pe George Gima, acesta nu figurează cu contribuții.
Mădălin Făget de la SOS figurează cu o contribuție în valoare de 20.000 de lei din venituri proprii și o alta de 30.000 de lei, tot din venituri proprii.
Clement Sava, senator din partea partidului SOS, nu figurează cu contribuții.
Andreea CONDURACHE
gandul, la cat vor incasa?
Ce au facut politicienii constanteini cei 36 de ani, aceasta-i intrebarea…