CCR a respins sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare, nu Guvernul

0
274
foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Data alegerilor parlamentare din acest an va fi stabilită de parlament prin lege organică, nu de guvern, așa cum s-a întâmplat în ultimii 30 de ani. Decizia a fost luată, marți, 29 septembrie, de judecătorii Curții Constituționale, cu un scor strâns, cu 5 voturi ”pentru” respingerea sesizării șefului statului și 4 voturi ”împotrivă”, potrivit Europa FM.

Este neclar ce se va întâmpla în urma deciziei CCR, având în vedere că guvernul a stabilit deja că alegerile parlamentare din acest an vor avea loc pe 6 decembrie, iar mandatul actualului Parlament expiră pe 21 decembrie.

Legea care prevede că data alegerilor parlamentare din acest an o stabilește Parlamentul a fost inițiată de PSD, ALDE și UDMR și a fost adoptată în aceeași zi, pe 27 iulie, atât de Senat, cât și de Camera Deputaților.

În sesizarea transmisă Curții, președintele Iohannis a subliniat că, prin această lege, se modifică cu doar câteva luni înaintea alegerilor competența stabilirii datei acestora, contrar normelor constituționale, instituindu-se o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreționar data scrutinului.

Sursa: Europa FM

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.