Ce se întâmplă, din 2021, cu autovehiculele cu volan pe dreapta aduse în România

0
1449

Un subiect de mare interes pentru șoferii din România se referă la mașinile cu volan pe dreapta provenite din Marea Britanie. Aceste autoturisme nu vor mai putea fi înmatriculate în ţara noastră începând cu data de 1 ianuarie 2021, dacă perioada de tranziţie dintre Regatul Unit şi Uniunea Europeană, în contextul Brexit, nu va fi prelungită.

Veste a venit ca un trăsnet peste posesorii de mașini cu volan pe dreapta ori care intenționau să își achiziționeze o astfel de mașină.

Registrul Auto Român a transmis, referitor la acest subiect, câteva clarificări: „Dat fiind interesul public ridicat pentru situația autovehiculelor care provin din Regatul Unit, în contextul Brexit, precizăm că până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare o perioadă de tranzitie stabilită ca urmare a Acordului de retragere, dar care poate fi prelungită. În consecință, până la 31.12.2020, autovehiculele cu volan pe partea dreapta care provin din UK vor putea primi CIV, dacă respectă celelalte condiții aplicabile. În ceea ce privește autovehiculele echipate cu postul de conducere pe partea dreapta și care sunt deja înmatriculate în România, menționăm că nu există în acest moment o prevedere legislativă care să oblige la modificarea poziției postului de conducere pe partea stângă”, se arată într-un răspuns către Focus Press.

„Pentru clarificarea poziției naționale cu privire la acest subiect, trebuie precizat că legislația din România transpune și pune în aplicare legislația UE în domeniu, legislație care nu permite introducerea de interdicții de natură tehnică referitoare la autovehiculele echipate cu volan pe partea dreapta.

Comisia Europeană consideră că introducerea interdicției de îmmatriculare a unor astfel de autovehicule constituie o barieră pentru libera circulație a mărfurilor, fiind o masură disproportionată în raport cu obiectivul public de asigurare a siguranței rutiere și protecției sănătății și vieții cetatenilor UE.

Comisia Europeana consideră că introducerea interdicției de îmmatriculare a unor astfel de autovehicule constituie o barieră pentru libera circulație a mărfurilor, fiind o măsură disproportionată în raport cu obiectivul public de asigurare a siguranței rutiere și protecției sănătății și vieții cetățenilor UE.

Introducerea unei restricții privind  omologarea  și/sau  eliberarea cărții de identitate pentru autovehiculele echipate cu volan pe partea dreapta nu poate fi avută în vedere, deoarece aceasta ar duce la introducerea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene pe un subiect pe care Curtea de Justitie a UE s-a pronunțat deja în defavoarea statelor membre care aveau astfel de restricții.

Registrul Auto Roman acționează doar în cadrul legal disponibil în acest moment și se va alinia oricăror prevederi legale care vor fi în vigoare.

Modul în care autovehiculele cu volan pe partea dreapta introduse individual în România pot primi CIV este precizat clar în Reglementarile RNTR 7, aprobate prin OMTCT nr. 2.132/2005, cu modificările și completările  ulterioare. 

O altă prevedere legală face referire la omologarea individuală a autovehiculelor cu volan pe partea dreaptă, dar care au suferit modificări constructive: Omologarea autovehiculelor echipate cu postul de conducere pe partea dreaptă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului şi care au suferit modificări ale caracteristicilor constructive menţionate în CIV se acordă numai dacă postul de conducere se schimbă pe partea stângă în raport cu planul median longitudinal al vehiculului” – se mai arată în precizările Registrului Auto Român.

Registrul Auto Român mai menţionează că dacă un autovehicul înmatriculat în România cu volanul pe partea dreaptă se prezintă la inspecţie după ce i-au fost aduse modificări constructive, acesta va putea fi reomologat doar dacă şi postul de conducere a fost mutat pe partea stângă.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.