Ce spun reprezentanții ISU despre siguranța depozitelor de azotat de amoniu din Portul Constanța

0
745
Depozit de Azotat de Amoniu, in incinta Portului Constanta

Reprezentanții SIU Dobrogea au oferit asigurări privind situația depozitelor de azotat de amoniu, aflate în incinta Portului Constanța. Potrivit acestora, controalele se efectuează periodic, astfel încât să nu existe vreun pericol  de explozie, dat fiind că acest compus chimic poate produce adevărate dezastre.  Amintim, aici, ce s-a întâmplat, recent, în capitala Libanului – Beirut, sau cum s-a întâmplat în România, în 2004, la Mihăilești, acolo unde un camion încărcat cu azotat de amoniu a explodat, formând un crater de zeci de metri și curmând 18 vieți.

Operatorii economici clasificați SEVESO (Directivă a Consiliului Europei cu privire la accidente  chimice– n.r.) care se află în evidența Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Dobrogea, al județului Constanța, care depozitează azotat de amoniu, sunt clasificați potrivit Legii 59/2016, în funcție de cantitatea depozitată. Potrivit acestei legi, societatea care depășește nivelul superior de peste 5. 000 de tone, are nevoie de autorizare ISU privind securitatea clădirii, în care acesta este depozitat, la incendiu. Așadar, nu autorizăm azotatul de amoniu, ci clădirea, potrivit Hotărârii de Guvern 571/2016. Facem precizarea că toți operatorii clasificați SEVESO sunt inspectați periodic de cadre ale Inspectoratului, împreună cu reprezentanți ai Gărzii de Mediu și de la APM, după care se verifică inclusiv amplasamentul privind securitatea la incendiu”, a declarat Anamaria Stoica, purtător de cuvânt al ISU Dobrogea.

Reamintim că reprezentanții Gărzii de Mediu au desfășurat un control, ocazie cu care au descoperit că unul dintre aceste depozite, situat în Portul Constanța Sud-Agigea nu avea autorizație de mediu.

Citeşte şi:

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.