Ce spun studenții de la Ovidius despre voluntariatul în Spitalele COVID. Cum lucrează și cum se descurcă

0
978
Echipaj SMURD în fața UPU a SCJU Constanța. FOTO Cătălin SCHIPOR

Peste 80 de studenți de la Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța fac începând din această săptămână voluntariat în spitalele COVID și suport COVID din județ. Potrivit acestora, este modalitatea lor prin care își arăta sprijinul față de doctorii care luptă de luni de zile cu noul coronavirus.

Andreea Bugescu este studentă la medicină generală în anul 6 în cadrul Universității Ovidius din Constanța și s-a înscris pentru a face voluntariat în unitățile medicale COVID din județul Constanța. Aceasta susține că gestul său și al colegilor ei nu are nicio legătură cu banii pe care au anunțat autoritățile naționale că îi vor primi voluntarii. Andreea lucrează în ture de 12 ore în Spitalul Militar, pe secţiunea de asistenţă primară, acolo unde a fost repartizată, împreună au alți colegi.

Trebuia să începem de pe data de 1 decembrie, dar am început de săptămâna aceasta pentru că a trebuit să ni se facă instructajul pentru a putea intra la pacient. Eu sunt la corturile COVID și nu am voie să dau detalii despre cum este organizarea aici. Pot să spun că ajutăm medicii pe toate planurile. Momentan nu sunt atât de mulți pacienți aici pentru că nu există secție ATI. Cei mai mulți voluntari se află la Spitalul de Boli Infecțioase pentru că acolo este cererea cea mai mare”, a precizat Andreea Bugescu.

Ea a specificat că fiecare unitate medical își face programul în funcție de numărul de studenți voluntarI, dar și de numărul de pacienți cu COVID-19. Totodată, viitorul medic a menționat că voluntarii fac zilnic cursuri legate de evoluția virusul COVID-19.

Fiecare spital își face turele așa cum consideră, noi avem ture de 12 ore cu o zi liberă între ele. De exemplu, colegii mei care sunt pe triaj la Spitalul Județean sunt în ture de 4 ore pentru a lua contact cu cât mai puțini pacienți, deși sunt echipați corespunzător. Acest lucru se întâmplă și la Spitalul Mangalia. În cele câteva zile pe care le-am petrecut în spital am ajutat foarte mult și vedem și altă cazuistică pentru că majoritatea pacienților au și comorbidități. Noi în fiecare zi avem câte un curs legat de evoluția covid-ului, de cotagiozitate, de cât de repede se transferă acesta”, a mai adăugat

Pe lângă viitorii medici, 190 de studenți voluntari din cadrul UOC s-au alăturat rezolvării telefonice a anchetelor epidemiologice alături de DSP. Totodată, voluntarii vor beneficia de training specializat realizat zilnic de către reprezentanții DSP și vor fi coordonați de Andreea Bugescu, Renate Căpraru și Yener Ibadula, studenți ai Facultății de Medicină.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.