Ce spune directorul CMSN, Adrian Bîlbă, despre închiderea Delfinariului și Planetariului

0
420
Delfinariu. Foto Alexandra VASILE
Delfinariu. Foto Alexandra VASILE

Secțiile Delfinariu și Planetariu din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii sunt închise de pe 18 martie și așa vor rămâne până ce rata de incidență va scădea. Acest lucru va produce o scădere în veniturile CMSN având în vedere că mulți constănțeni mergeu la spectacolele de la Delfinariu, însă legea e lege și trebuie respectată.

Rata de infectare în municipiul Constanța a depășit în cursul zilei de miercuri, 31 martie a.c., cifra 6 la mia de locuitori, fiind vorba de 6,48. Întreg județul Constanța se află în scenariul roșu pentru că incidența raportă de câteva zile este de peste 3. Pentru că riscul de infectare este unul crescut, secțiile Delfinariu și Planetariu vor rămâne închise până ce incidența se va apropia de cifra 3. Directorul CMSN, Adrian Bîlbă, a precizat că aceste restricții vin în urma unui ordin comun al ministerului culturii și sănătății.

Suntem muzeu, iar ordinul comun al ministerului culturii și sănătății 3245/185/2020 ne permite funcționarea cu anumite restricții, totuși în spațiile unde se desfășoară reprezentații, respectiv Delfinariu și Planetariu, în concordanță cu politica locală de limitare a difuzării infecției, am decis să menținem suspendat programul cu vizitatorii. Celelalte două secții, Acvariu și Microrezervație rămân deschise, cu respectarea măsurilor de distanțare, dezinfecție, ventilație și purtarea obligatorie a măștii de protecție”, a precizat Adrian Bîlbă.

Delfinariul din Constanţa şi-a început activitatea la 1 iunie 1972, constituind prima formă muzeistică de acest gen din ţară şi prima din sud-estul Europei la acea dată. În amfiteatrul cu piscină şi în bazinul acoperit, se organizează demonstraţii cu delfini, marile vedete fiinf Ni-Ni și Chan-Chan. În Marea Neagră trăiesc trei subspecii de delfini, şi anume: marsuinul, delfinul comun şi afalinul.Delfinariul Constanţa a găzduit în bazinele sale toate cele trei specii de delfin din Marea Neagră.

Planetariu a luat ființă în 1969, anul în care omul a pășit pentru prima dată pe Lună. Planetariul dispune de o cupolă al cărei diametru are 8 metri și o capacitate de 80 de locuri, loc în care se realizează demonstrații. În cadrul acestor demonstrații vizitatorii pot urmări proiecția unui cer înstelat pe o boltă artificială. La intrare în Observator, se poate vizita o expoziție care prezintă structura Universului, pornind de la metagalaxie până la structura Sistemului Solar, prezentând planetele în imagini, alături de caracteristicile lor.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.