Medicul Sorin Rugină, despre vaccinarea în farmacii: „Nu este o idee rea, problema este cât durează până o punem în practică”

0
256
Sorin Rugină

Testarea și vaccinarea împotriva COVID-19 ar urma să se facă și în farmacii, prevede un proiect de Ordonanță de Urgență. Proiectul de OUG prevede modificarea Legii farmaciei în acest sens. Testarea și vaccinarea ar urma să se facă în farmacii în condițiile stabilite printr-un Ordin al ministrului Sănătății, ce urmează să fie emis ulterior. Dacă acest lucru se va concretiza campania de vaccinare va decurge mult mai bine. Dar cum va funcționa? Cine va administra vaccinul?

Guvernul va permite vaccinarea anti-COVID în farmacii și nu doar testarea rapidă, care să confirme sau să infirme infecția cu noul coronavirus. Prevederea apare într-o ordonanță de urgență reaprobată de executiv în seara de 29 martie, a.c. Se pare că cei din Ministerul Sănătății vor să accentueze campania de vaccinare și vin cu soluții noi. Soluții bune, spune medicul Sorin Rugină, coordonatorului centrului de vaccinare de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța.

„Cu cât avem mai multe puncte de vaccinare unde pot merge oameni să se vaccineze, eu cred că este bine. După ce acestă vaccinare va demara în condiții de siguranță, va fi foarte bine. Se va face vaccinul și la medicii de familie, deja cam 50% s-au oferit să găzduiască vaccinarea. Acolo sunt și cabinete și e mai simplu. La farmacii presupune tot așa să aibă spațiu și să fie un personal medical specializat, doar nu o să facă farmacistul vaccinarea. Dar e un spațiu unde vin destui oameni ca să își ia medicamente și atunci ar putea să facă și vaccinul. Ați văzut acum se pot face și teste. Deci nu este o idee rea, problema este cât durează până o punem în practică”, a precizat Sorin Rugină.

Reamintim că pe data de 25 martie ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii.

„În perioada următoare avem discuții la Ministerul Sănătății cu reprezentanți ai farmaciilor pentru ca testarea rapidă antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge către testare în masă, testarea oricui care are această nevoie sau dorință, ea se va putea face la un preț foarte scăzut, negocierile sunt în curs. Avem de astăzi, după ce OUG va apărea în Monitorul Oficial, și baza legală pentru lucrul acesta. E un pas extrem de important”, a spus Voiculescu.

În ceea ce privește OUG pentru vaccinarea în farmacii, în continuare, trebuie emise ordine de ministru care să stabilească și condițiile concrete în care aceste operațiuni se pot produce. Asta înseamnă că e necesar un spațiu unde farmaciștii să poată să îndeplinească noile sarcini. Pe de altă parte, ei trebuie instruiți să poată să facă atât testarea, cât și vaccinarea. Vor trece cel puțin 2-3 săptămâni până când aceste măsuri pot fi aplicate.

De asemenea, potrivit ordonanței, în perioada stării de alertă, medicii de alte specialităţi decât boli infecţioase sau ATI vor putea îngriji pacienţi COVID-19 cu respectarea protocoalelor medicale, fără să fie răspunzători pentru daunele şi prejudiciile produse în exercitarea profesiunii.

Textul proiectului de Ordonanță de Urgență poate fi consultat integral AICI

http://sgg.gov.ro/1/wp-content/uploads/2021/03/OUG-6.pdf

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.