Lupte între cele două tabere din Direcția de Asistență Socială a Primăriei: se pârăsc presei

0
1885

Săptămâna trecută, un angajat al Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța ne sesiza pe adresa redacției, din partea mai multor colegi, că majoritatea acestora sunt obligați să desfășoare alte activități decât cele din fișa postului. Că au foști detașați la Centrul de vaccinare antiCOVID de la Pavilionul Expozițional, la presiunile noului director, de care se tem. În aceeași zi în care am întrebat reprezentanții Primăriei despre acest lucru, am fost contactați telefonic de alți angajați ai D.G.A.S., care s-au declarat pro acestei detașări și au susținut-o pe noua directoare.

Un angajat al Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Primăriei Constanța a sesizat Focus Press că marea majoritate a personalului direcției a fost detașat la Centrul de vaccinare de la Pavilionul Expozițional, fiind obligat, astfel, să desfășoare alte activități decât cele menționate în fișa postului de către noul director al D.G.A.S. Astfel, acesta ar ignora efectiv drepturile angajaților, punând presiune pe aceștia, ignorându-le cerințele și temerile.

„Vă scriu în numele mai multor angajați din cadrul D.G.A.S. Constanța. Din păcate, nu ne putem divulga identitatea, deoarece ne temem pentru locurile de muncă, dar vrem să vă informăm că majoritatea angajaților au fost obligați să desfășoare alte activități decât cele din fișa postului, fără a se respecta drepturile prevăzute în contractile de muncă. Suntem detașați la Pavilionul Expozițional, pentru  campania de vaccinare, fără a mai putea să ne îndeplinim atribuțiile conform fișei postului.

Considerăm că, prin această decizie, se încalcă grav drepturile noastre, conform Codului Muncii, dar și conform Statului funcționarului public. Multe din atribuțiile de serviciu normale sunt lăsate deoparte, iar angajații sunt ignorați sau, pur și simplu, speriați.

Din păcate, aceste schimbări si alte schimbări care sunt, în fapt, de la numirea noului director general Poptile Monica, nu fac nimic altceva decât să pună presiune pe o mare parte dintre angajați. Această situație de fapt ne afectează activitățile normale ce ar trebui desfășurate de această instituție“, ne-a transmis angajatul Direcției Generale de Asistență Socială.

Reprezentanții Primăriei Municipiului Constanța ne-au confirmat că o parte din angajații direcției au fost detașați la Centrul de vaccinare antiCOVID de la Pavilionul Expozițional, motivând că Legea 55/15.05.2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, permite ca, pe durata stării de alertă, pentru angajații din sistemul public, angajatorul să stabilească, cu acordul acestora, executarea unor sarcini de serviciu urgente în legătură cu prevenirea și combaterea situației care a generat starea de alertă. Și că până acum niciun angajat nu a folosit procedurile interne pentru a-și exprima nemulțumirea cu privire la această detașare.

Așadar, nu știm dacă detașarea angajaților s-a făcut cu acordul lor, ci doar că până acum niciunul nu a reclamat acest lucru. Probabil nici nu se va întâmpla așa ceva, de frică să nu fie concediați tocmai acum, în timp de pandemie.

Cel puțin, ni s-a precizat de către reprezentanții Biroului de presă al Primăriei că au fost detașate 25 de persoane la centrul de vaccinare. Și că acestea făceau parte din personalul cluburilor de pensionari care, în această perioadă, sunt închise. Astfel, acești angajați nu mai aveau ce atribuții să îndeplinească.

Ce fac angajații Direcției Generale de Asistență Socială la Pavilionul Expozițional, însă, nu a dorit niciuna dintre părți să ne spună. Oare ce și de ce o fi așa secret?

Reprezentații Primăriei nu au dorit să ne explice nici de ce nu a fost angajat personalul necesar Centrului de vaccinare, ci s-a făcut această detașare, mai ales că fondurile ar fi fost asigurate de către Guvern.

Culmea, după sesizarea Primăriei cu privire la plângerea primită pe adresa redacției, mai mulți angajați ai D.G.A.S. ne-au contactat pentru a ne preciza că ei sunt de acord cu mutarea lor la Pavilion, pe perioada stării de alertă, și că o susțin pe Monica Poptile, numită la conducere în decembrie 2020. Aceștia au ținut să ne anunțe și că cei care se plâng sunt susținători ai fostului director, Emil Mereuță.

E greu să lucrezi în instituțiile publice!

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.