Cea mai mare provocare: transportul vaccinului antiCOVID-19 în toate colțurile lumii

0
502

Livrarea vaccinului antiCOVID-19 în toată lumea va fi „cea mai mare provocare din istoria transporturilor“, potrivit Asociației Internaționale pentru Transport Aerian (IATA). Ar fi nevoie de aproximativ 8.000 de aeronave Boeing 747.

Vaccinul antiCOVID-19 nu există încă, dar IATA deja colaborează cu linii aeriene, aeoporturi, organizații de sănătate și companii farmaceutice, pentru a pune la punct un plan de livrare la nivel global.

 „Livrarea în siguranță a vaccinului pentru COVID-19 va fi misiunea secolului pentru industria de transport aerian. Însă acest lucru nu se va întâmpla fără o planificare în avans, iar acum este momentul pentru a face aceste planuri“, a declarat Alexandre de Juniac, CEO-ul IATA, potrivit BBC.

Nu toate avioanele de marfă sunt potrivite pentru transportul vaccinului antiCOVID-19, fiind nevoie ca acestea să fie păstrate la temperaturi de 2 – 8 grade Celsius. Anumite vaccinuri ar putea necesita temperaturi de îngheț, ceea ce ar exclude și mai multe avioane.

„Cunoaștem procedurile, dar trebuie să le extindem la nivelul care va fi necesar“, a precizat Glyn Hughes, șeful operațiunilor de transport aerian marfă IATA.

În prezent, aproximativ 140 de vaccinuri sunt în stadii incipiente de dezvoltare, iar în cazul a peste 20 dintre ele s-a trecut la testele clinice pe oameni.

IATA a cerut guvernelor să înceapă planificările de acum, pentru a se asigura că sunt pe deplin pregătite odată ce vaccinurile sunt aprobate și disponibile pentru distribuție.

Pe lângă transportul vaccinului la temperaturi scăzute, securitatea va fi o altă problemă. „Vaccinurile vor fi bunuri valoroase. Trebuie făcute aranjamente astfel încât transporturile să fie sigure“, au mai transmis reprezentanții IATA.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.