Cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca pot face rapelul cu alt vaccin împotriva COVID? Răspunsul autorităților

0
164

Cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca pot face rapelul cu alt vaccin împotriva COVID? Reprezentanții Comitetului de coordonare a vaccinării spun că până în prezent nu există date care să arate că se poate folosi un alt vaccin pentru a doua doză, existând studii în derulare în care este posibilitatea de a schimba un vaccin cu altul pentru rapel. Autoritățile subliniază că persoanele care au primit prima doză din vaccinul AstraZeneca pot continua cu rapelul cu același vaccin, pentru că din informațiile de până acum nu există motive de natură științifică sau reglementare care să pună la îndoială utilizarea vaccinului în continuare, iar decizia de carantinare a lotului ABV 2856 a fost luată că o măsură de precauție extremă.

Aceste precizări au fost făcute de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva COVID-19 într-o sesiune de întrebări și răspunsuri despre vaccinarea cu AstraZeneca, pe pagina de Facebook RO Vaccinare:
Dacă m-am vaccinat cu AstraZeneca pot face a doua doză cu alt vaccin?
Potrivit CNCAV, nu există până în prezent date care să arate că se poate folosi un alt vaccin pentru a două doză.

 • “În măsura în care nu vor exista argumente pentru a suspendă vaccinarea cu AstraZeneca, veți fi vaccinat și la a două doză cu AstraZeneca.
 • Dacă nu vă veți vaccina cu a două doză de vaccin AstraZeneca este posibil ca durata pentru care veți fi protejat împotriva COVID-19 să se reducă. În studii în derulare se analizează posibilitatea de a schimbă un vaccin cu altul pentru a doua doză.
 • Nu este recomandată la acest moment vreo altfel de schemă de vaccinare. De aceea, nici nu există posibilitatea programării în platforma națională la rapel cu un alt tip de vaccin decât cel administrat inițial.
 • Nu este studiată schema de vaccinare cu două tipuri de vaccin, prin urmare nu există dovezi referitoare la protecție sau siguranță în acest sens”.

Ce se întâmplă cu persoanele care au primit prima doză de la AstraZeneca?

 • “S-ar putea vaccina cu AstraZeneca, alt lot. Persoanele care au primit prima doză din vaccinul AstraZeneca vor continua cu rapelul.
 • Din informațiile de până acum nu există motive de natură științifică sau reglementare care să pună la îndoială utilizarea vaccinului în continuare.
 • Decizia de carantinare a lotului ABV 2856 a fost luată că o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre.
 • Reiterăm că decizia de carantinare a lotului respectiv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. De menționat este că cele 9 state au suspendat administrarea altui lot de vaccin, ABV 5300, lot pe care România nu l-a primit, iar poziția EMA ( organismul de reglemenatare european) este că investighează în continuare reacțiile adverse ( cum face în mod normal ) și nu consideră că sunt momentan motive de îngrijorare, numărul de evnimente tromboembolice nefiind mai mare față de procentul obișnuit din populație”.

De la debutul campaniei de vaccinare, în România s-au vaccinat 1.375.594 de persoane, dintre care 220.341 cu vaccinul AstraZeneca, toate cu prima doză, conform informațiilor transmise vineri seară de către CNCAV.


România a primit 81.600 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856 oprit de la utilizare în Italia și au fost folosite 77.049 de doze. Restul de peste 4.200 de doze au fost carantinate temporar, ca “măsură de extremă precauţie”, până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului, a anunțat Comitetul de coordonare a vaccinării.
Conform CNCAV, în ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în 7 februarie. Începând cu data de 15 februarie, au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe:

 • Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați,
 • Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui.

Celelate 4.257 de doze se regăsesc în centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava,Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional de Depozitare Craiova.


Deciziile luate de Comitet:

 • 1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
 • 2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
 • 3. Se înlocuiesc cele 4.257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.