Celebrul avocat Cătălin Dancu este obligat să restituie zeci de mii de euro unor clienți nemulțumiți

0
3748
Cătălin Dancu, foto: Agerpres

Un avocat celebru din România, originar din Constanța, are probleme. El trebuie să restituie unor clienți în jur de 30 de mii de euro, parte din onorariul pe care l-a primit pentru reprezentare într-un dosar penal instrumentat de DIICOT.

În speță, vorbim despre avocatul Cătălin Dancu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, supranumit ”avocatul vedetelor”. El a reprezentat în instanță nume grele precum Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu, Gigi Becali, Dan Adamescu, Dinu Patriciu, Elan Schwartzenberg și alte persoane cu nume rezonante. La alegerile locale din 2008, Cătălin Dancu a candidat la Primăria Constanța din partea Partidului Noua Generație (PNG), prezidat de afaceristul Gigi Becali.

De data aceasta, pe avocatul Cătălin Dancu îl prezentăm având calitate de pârât. Acesta a fost dat în judecată de un fost client de-al său, nemulțumit de prestația acestuia. Mai exact, clientul, un cetățean israelian, care a fost cercetat împreună cu firmele sale într-un dosar penal instrumentat de DIICOT și care a fost arestat în urmă cu circa 7 ani, s-a plâns judecătorilor, în 2015, că apărătorul său nu a depus toate diligențele în vederea asigurării apărării. Practic, avocatul Dancu i-ar fi luat banii fără a-și îndeplini obligațiile cuvenite.

Potrivit bihorjust.ro, în luna iulie 2015, israelianul a semnat, în numele său și pentru două firme ale sale pe care le administra, o convenție cu societatea avocatului Dancu, după ce, în prealabil, îi achitase acestuia suma de 15.000 de euro, din care 10.000 onorariul stabilit și 5.000 un supliment, un onorariu de succes. Prin acest nou act se convenea că, în schimbul unui onorariu de 60.000 de euro, cetățeanul israelian urma să aibă asigurate serviciile de asistență juridică și reprezentare în cauza penală instrumentată de DIICOT. În aceeași sumă era inclusă și asistență juridică și firma din București, de asemenea cercetată în dosarul DIICOT Oradea, ”în privința activităților de zi cu zi și îndeosebi în eforturile de recuperare de la statul român a TVA”.

Cetățeanul israelian a precizat că, până pe 1 iulie 2017, a achitat întreaga sumă convenită. Însă a aflat că, printr-o hotărâre de Guvern din mai 2017, Cătălin Dancu fusese numit Consul General al României la New York. Atunci a solicitat avocatului să-i returneze banii plătiți ca onorariu și a observat că nulitatea absolută a prelungirii arestării în dosarul de la Tribunalul Bihor a fost invocată de avocata unei alte persoane și că avocatul Dancu nici măcar nu a fost prezent.

De aici a început procesul prin care a solicitat returnarea banilor plătiți cu titlu de onorariu, acțiunea fiind înregistrată pe rolul Tribunalului București.

Acțiunea reclamantului a fost respinsă de instanța de fond, însă a fost admisă în apel, la Curtea de Apel București. Pe 20 septembrie a.c., Curtea a admis în parte cererea cetățeanului israelian și a dispus ca avocatul Cătălin Dancu să îi restituie 30.000 de euro. În plus, Curtea a stabilit ca Dancu să mai achite 10.500 de euro firmei din Tel Aviv a reclamantului, ”reprezentând cheltuieli de judecată constând în onorariu avocat pentru reprezentare în faţa primei instanţe”.

Hotărârea Curții de Apel nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.