Pentru containerele care deservesc Școala 30 ca săli de clasă, ISU nu poate emite aviz de funcționare

0
1998

Școala Gimnazială nr. 30 ”Ghoerghe Țițeica” a primit, după 3 săptămâni de la începerea școlii, autorizație pentru amplasarea celor două containere care au fost amenajate ca săli de clasă.

Așa cum am mai arătat recent, conducerea Școlii Gimnaziale nr 30 ”Gheorghe Țițeica” a găsit o soluție în vederea suplimentării sălilor de clasă, pentru a face față numărului mare de elevi.

Au fost aduse două containere pentru a fi amenajate ca săli de clasă modulare. Acestea au fost transportate în curtea unității de învățământ și amenajate încă din timpul verii, apoi au fost puse în funcțiune încă de la începutul anului școlar, pe 5 septembrie, deși încă nu fusese emisă o autorizație în acest sens. Autorizația a fost emisă ceva mai târziu.

Mai exact, Primăria Municipiului Constanța a emis abia pe data de 23 septembrie autorizația cu numărul 871, privind amplasarea celor două containere. Altfel spus, o perioadă au funcționat fără autorizație de la primărie.

Mai grav este faptul că, fiind vorba despre construcții modulare cu caracter temporar, acestea nu se supun autorizării și avizării de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU). Mai pe românește, la Școala 30 au fost amplasate două ”săli de clasă” pentru care, legal, ISU nu poate da aviz de funcționare.

De precizat că autorizația de amplasare a acestora, emisă de Primăria Constanța, este valabilă doi ani, timp în care elevii vor învăța în interior, spre nemulțumirea părinților.

Povestea sălilor de clasă insuficiente

Așa cum am mai arătat în alte articole, problema spațiului la Școala 30 nu este una nouă, ba chiar se găsise o soluție viabilă pentru rezolvarea acesteia. În urmă cu câțiva ani, vechea administrație publică a emis o hotărâre de consiliu care prevedea posibilitatea ca unitățile de învățământ cu elevi mai puțini să cedeze din spațiile nefolosite în vavoarea școlilor cu elevi mai mulți. Astfel, Școala Gimnazială nr. 30 a primit, prin hotărârea Consiliului Local nr. 359 din 27.09.2018, în administrare un imobil situat pe Bulevardul Tomis. Astfel,o cantină, internatul, o sală de sport etc. urmau să fie transformate în săli de clasă și laboratoare, fiind folosite până atunci de Liceul Tehnologic Tomis (Liceul 4), cu mult mai puțini elevi.

Numai că, la data respectivă, managerul Liceului 4 nu a semnat procesul verbal, iar ulterior, în luna iunie a anului trecut, actuala administrație a emis o altă hotărâre de consiliu prin care a modificat actul normativ emis pe vremea lui Decebal Făgădău. Așa se face că Școala 30 nu a mai putut prelua în folosință spațiile Liceului Tehnologic, iar scandalul s-a mutat în instanță, unde s-a solicitat anularea hotărârii consiliului local din iunie 2021. Prima instanță a dat câștig de cauză reclamanților, în defavoarea administrației locale.

Daniel ALBU

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.