Proiectul de suflet al viceprimarului liberal al municipiului Constanța, Ionuț Rusu, este tot mai aproape de materializare! Vorbim despre reabilitarea și modernizarea Bazei de supraveghere pentru animalele comunitare.
Municipalitatea a început demersurile încă de anul trecut, iar la Agenția pentru Protecția Mediului Constanța a fost depus memoriul de prezentare al proiectului, în vederea obținerii autorizației de construire pentru reabilitarea și modernizarea bazei de supraveghere a animalelor comunitare din oraș.
Amplasamentul este situat pe strada Câmpul cu Flori, la numărul 11. Se dorește asigurarea unor condiții superioare de cazare pentru acestea și, totodată, mărirea capacității de cazare, de la 243 la 540 de locuri.
În cursul zilei de luni, 4 aprilie a.c., Primăria Constanța a emis Certificatul de urbanism cu numărul 546, pentru „Reabilitarea și modernizarea Bazei de supraveghere a animalelor fără stăpân și desființare corpuri existente cfm. art. 8 alin. 4 din Legea 50/1991“. Beneficiarul investiției este viceprimarul Ionuț Rusu, pentru Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanța.
Oportunitatea realizării investiției este legată și de asigurarea unui climat mai sigur pentru locuitorii municipiului Constanța: se preconizează că va scădea numărul persoanelor mușcate de câinii comunitari, precum și numărul animalelor abandonate. De asemenea, animalelor aduse în complex li se vor oferi condiții net superioare, prin asigurarea unei asistențe medicale permanente, a hranei și a apei potabile, a unui loc de odihnă ferit de intemperii.
Serviciile medicale includ sterilizarea animalelor, așadar numărul animalelor abandonate, în special, a mamelor cu pui, va scădea considerabil.
Adopția animalelor de către cetățenii municipiului Constanța este un punct important în dezvoltarea complexului. Clădirea va fi prevăzută cu un birou de adopție (pentru întocmirea actelor necesare etc.). Totodată, persoanele care doresc să adopte un animal de companie vor putea să facă un tur al zonei de cazare, pentru a alege varianta cea mai potrivită nevoilor lor.
În conformitate cu tema de proiectare, a fost identificată necesitatea dezvoltării unor spații și dotări necesare: administrație (birouri, vestiare, zona primire public), zona medicală, vestiare medici, sală consultații, sală operații și alte intervenții medicale, bloc operator, zonă post-operatorie, zonă carantină, zonă adăpost (cuști / boxe).
Adăpostul 1 constă în zona de cazare pentru câinii sănătoși (sunt prevăzute 74 de cuști a câte patru câini fiecare, deci capacitatea maximă va fi de 296 de câini), iar adăpostul 2, în zona de cazare pentru câinii sănătoși (sunt prevăzute 30 de cuști a câte patru câini fiecare, deci capacitatea maximă va fi de 120 de câini)
Potrivit Municipalității, la nivelul orașului Constanța nu există un alt complex care să asigure un sistem funcțional de servicii sanitar veterinare pentru animalele fără stăpân. Adăpostul existent este sub-dimensionat și insuficient modernizat pentru desfășurarea în bune condiții a activităților.
Loredana MIHAI
Citește și: