Chițac: “Este adevărat că ISU a venit în control și a constatat anumite nereguli. Spitalul și-a făcut un plan de remediere. În momentul de față nu sunt probleme”

0
2562

Un incendiu a izbucnit, vineri, la secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa, autorităţile activând Planul roşu de intervenţie. Întregul spital a fost evacuat, iar toate unităţile sanitare din judeţ au fost pre-alertate pentru preluarea pacienţilor. Șapte pacienţi au decedat. 

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, Stela Halichidis, a declarat, vineri, că unitatea medicală avea toate avizele legale, iar defecţiunile depistate anterior de către ISU au fost remediate. Întrebată dacă personalul se afla în Secţia ATI unde a izbucnit incendiul, aceasta a spus că tot personalul era prezent.

Primarul Constanței, Vergil Chițac, susține că știa de neregulile găsite la unitatea spitalicească și că a dispus remedierea lor: “Mai mult decât v-a spus doamna manager… Nu cred că am informații în plus față de cele pe care vi le-a comunicat managerul spitalului. Noi ne ocupăm din punct de vedere logistic de tot ce s-a întâmplat în spitalul acesta. Au avut tot ce a fost nevoie, de la medicamente și până la alimentare cu energie electrică, oxigen. Anul trecut, pentru că a fost necesar oxigen, am mai cumpărat în iarnă o butelie de oxigen ca să avem în tot spitalul. Inițial era numai la ATI. Am suplimentat puterea electrică cu ajutorul ENEL. Este adevărat că ISU a venit în control, a constatat anumite nereguli. Orice control constată nereguli. A lăsat o fișă, spitalul și-a făcut un plan de remediere al acestora, și au trimis toate documentele către ei, către ISU. Domnul colonel v-a spus că până la sfârșitul anului erau prevăzute termenele de rezolvare a acestor probleme pe care le-au găsit, înseamnă că este până la sfârșitul anului. Însă, vă repet, aceste deficiențe au fost rezolvate și documentația a fost înaintată la ISU”.

Edilul spune că a fost informat despre deficiențe. Sigur, am fost informat de aceste probleme. Eu am spus că în urma controlului să se facă un plan de măsuri. Am sesizat Consiliul de Administrație. Am vorbit cu ei în ședințe. Nu mai țin minte exact care erau deficiențele, lucruri care țin de prize. Bineînțeles că m-am gândit tot timpul că se poate întâmpla o tragedie. În momentul de față nu sunt probleme”. Controlul a fost efectuat în luna februarie, iar edilul nu a știut să spună ce amendă a primit spitalul ca urmare a deficiențelor constatate. Deși edilul spune că nu sunt probleme, astăzi au murit arși de vii mai mulți pacienți. “Eu nu pot să mă pronunț în afara organelor de cercetare, care vor stabili cauzele”, a mai adăugat edilul. Primarul a declarat că instalația electrică nu ar fi veche, ci una bună, dar nu a știut să spună când a fost schimbată.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.