Chițac: Sistemul centralizat de încălzire din Constanța nu mai poate funcționa fără prețul de 1.034,78 lei gigacaloria, din care Primăria subvenționează 70%

0
696
Vergil Chiţac

Consilierii locali nu au adoptat joi, 30 septembrie a.c., proiectul de hotărâre privind majorarea prețului gigacaloriei la 1.034,78 lei. Primarul Vergil Chițac susține că fără acest preț, vor exista probleme în această iarnă, în ceea ce privește încălzirea locuințelor.

Proiectul de hotărâre privind majorarea prețului local al gigacaloriei la 1.034,78 lei nu a fost adoptat de către consilierii locali. Aleșii locali PSD s-au opus pentru că îl consideră un cost prea mare, iar cei de la USR deoarece majorarea prețului este provocată de pierderile mari din rețeaua de termoficare, nu de creșterea costurilor pentru utilități, iar constănțenii nu trebuie să plătească pierderile unui sistem care nu a fost reabilitat de zeci de ani, pentru că pentru administrațiile locale nu a contat acest lucru.

Cel mai probabil, consilierii locali USR ar fi votat adoptarea acestui proiect de hotărâre, dacă primarul Vergil Chițac ar fi fost de acord ca prețul pentru populație să fie de 250 de lei per gigacalorie, ca și până acum, nu de 300 de lei.

Edilul-șef face acum o invitație la dialog „tuturor celor care înțeleg că politica se face la partid, nu la primărie. La Primărie facem administrație. Și nu oricum, ci în interesul constănțenilor. (…) Ușa dialogului este deschisă. Nu suntem aici să ardem poduri. Dimpotrivă, vrem să construim alături de toți cei care înțeleg care este miza acestei hotărâri“.

Vergil Chițac susține că până acum cetățenii Constanței au fost înșelați – sistematic și strategic – prin măsuri populiste, prin promisiuni lipsite de intenție și onoare. Și că sistemul de termoficare este în faliment.

„A fost adus aici de niște oameni care nu au înțeles cum trebuie administrat orașul. Să fie clar: au mințit și au preferat să pună petice pe un sistem uzat, exportând problemele către viitor. Conductele sunt vechi: 38 – 44 de ani. În ultimii 25 de ani, nu s-a schimbat nici măcar un metru de conductă. Investițiile sunt inexistente“, a explicat primarul Vergil Chițac.

Edilul susține că fără prețul de 1.034,78 lei/gigacalorie, CETul va falimenta, iar constănțenii vor tremura de frig în case. Fără acest preț local, sistemul de termoficare nu ar putea fi menținut în viață. Iar primarul propune o subvenție de 70% pentru locuitori.

„Ce propunem astăzi este un pas necesar în strategia noastră. Haideți să nu vorbim de creșterea de prețuri. Să vorbim despre prețuri corecte și reale. Poate este greu de înțeles pentru unii, dar să fie foarte clar: dacă noi nu acceptăm un preț de 1034 de lei/Gcal (pe care Primăria îl plătește, nu cetățenii), avem în față un dezastru de proporții. Falimentul CET și vulnerabilizarea constănțenilor. Noi nu suntem pregătiți să acceptăm așa ceva.

Suntem în fața unei alegeri istorice. Consilierii și partidele din care fac parte au deplina libertate de a alege. Pot alege împotriva constănțenilor. Pot alege să mențină un sistem totalmente falit. Pot alege să fie populiști și să mintă alegătorii că sunt destui bani pentru toate. Sau pot alege să fie responsabili și să le zică celor care i-au ales că, pe măsură ce vom schimba rețeaua și vom integra sistemul, constănțenii vor plăti infinit mai puțin la termoficare.

Eu fac, din nou, un apel la rațiune, demnitate și onoare. Am încredere că toată lumea înțelege miza acestei hotărâri. Faptul că unii consilieri s-au abținut de la vot este poate o dovadă că sunt deschiși la dialog și că tind spre a găsi o soluție corectă la impas.

Noi nu propunem astăzi tarife mai mari pentru populație. Propunem o investiție de încredere că, pe măsură ce strategia noastră va fi implementată, vor plăti mai puțin. Până să ajungem acolo însă avem nevoie să menținem acest sistem în viață și acest lucru nu se poate realiza fară o Gcal de 1034 de lei din care primăria subvenționează 70%“, a explicat Chițac.

Primarul reamintește că actuala administrație locală a depus două proiecte de reabilitare a rețelelor de încălzire, pentru a obține finanțare europeană.

„Este pentru prima oară în 25 de ani când Primăria Constanța face ceva pentru a stabiliza și îmbunătăți termoficarea în orașul nostru. Atragem 50 de milioane de euro pentru a moderniza rețeaua de transport. Conductele vechi, ruginite, sparte vor fi înlocuite, cu bani europeni. Facem asta pentru că rețeaua este sursa principală de pierderi. Ne-am obișnuit să plătim pentru energie termică irosită“, a mai spus Vergil Chițac.

V.I.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.