Ciocniri între fostul și actualul viceprimar al Constanței, din cauza câinilor fără stăpân

0
940

Viceprimarul Ionuț Rusu a propus luni, 28.12.2020, consilierilor locali încheierea unui protocol de colaborare cu Asociația Animal Society pentru sterilizarea tuturor câinilor de rasă comună de pe raza municipiului Constanța. Fostul viceprimar Costin Răsăuțeanu a atacat proiectul de hotărâre, considerându-l ilegal, deoarece protocolul prevede și cheltuieli din bugetul local, deși această asociație nu a fost aleasă în baza unei proceduri de achiziții publice și nici nu este de utilitate publică.

Anul viitor, toți câinii de rasă comună de pe raza municipiului Constanța, cu stăpân sau fără, vor fi sterilizați de medicii veterinari propuși de Asociația Animal Society (fosta Vier Photen).

Având în vedere necesitatea identificării soluției optime pentru stoparea înmulțirii necontrolate a câinilor fără stăpân în municipiul Constanța, s-a concluzionat că este necesară demararea unei ample campanii de sterilizare a acestora. Este necesară încheierea unui protocol de colaborare între U.A.T. Municipiul Constanța și Asociația Animal Society (fosta Vier Photen), precum și stabilirea unor măsuri privind desfășurarea campaniei de sterilizare a câinilor de rasă comună de pe raza municipiului Constanța.

În urma întâlnirilor cu reprezentanții asociațiilor de protecție a animalelor, Asociația Animal Society ne-a comunicat intenția de a ne sprijini în acest demers. Asociația ne va ajuta nu numai în campania de sterilizare a câinilor, dar va veni cu un cod de bune practici astfel încât această campanie va fi derulată în mai multe etape în 2021“, a explicat viceprimarul Ionuț Rusu.

Consilierul local P.S.D. Costin Răsăuțeanu a avut câteva comentarii deoarece consideră că nu se respectă legea.

Înțelegem importanța demersului, dar vrem să tragem un semnal de alarmă cu privire la chestiunea juridică care ar trebui să guverneze acest protocol. În protocol nu este trecută nicio valoare. Înțeleg că se va plăti mâncarea, cazarea, cheltuieli care presupun plata din bani publici, din banii bugetului local. Cred că acest protocol trebuie să sufere niște modificări, pentru că nu poți prinde într-un protocol de colaborare o plată anume, trebuie să se facă o achiziție publică pe Legea 98. Poate fi prins în protocol acest tip de colaborare, dar fără a se prinde obligativitatea noastră să facem plăți către un O.N.G.

Se pot face plăți către un O.N.G. dacă e de utilitate publică, trebuie să respectăm legea și să facem niște pași procedurali, pentru a nu avea probleme cu decontarea unor bani, Curte de Conturi etc.“, a spus Răsăuțeanu.

Ionuț Rusu a explicat că acest protocol a fost studiat în prealabil de Serviciul Juridic și au existat o serie de întâlniri cu reprezentanții asociației, „astfel încât acest protocol este, practic, opera mai multor comunicări între noi și ei, astfel încât să fim în perfectă legalitate“.

Și consilierul juridic al Primăriei Constanța, Luana Turbureanu, a reiterat acest lucru, considerând că acest draft de protocol este legal. „Pe partea de cheltuieli trebuie să vedem ce va vrea această asociație, pentru că nu sunt încă stabilite lunile în care vor veni. În funcție de necesitățile lor, vom vedea ce trebuie să cuprindem și în planul de achiziții și în buget“, a spus aceasta.

Ceea ce facem noi acum, face respectiva asociație în mai multe municipii. Același tip de contract l-au perfectat și cu alte municipii“, a intervenit primarul Vergil Chițac, care a fost completat de Ionuț Rusu: „acest proiect este deja pus în operă în mai multe orașe din jurul Constanței și nu numai, inclusiv în țară, pe baza aceluiași protocol pe care acum noi îl votăm. O.N.G.-ul face această sterilizare, această predare de know-how, tot ceee ce pun ei la dispoziție în mod gratuit, iar noi vom pune doar cazarea și masa pe timpul cât ei vor fi prezenți și vor face aceste acțiuni“.

Cu toate acestea, Costin Răsăuțeanu a continuat să atragă atenția asupra faptului că nu sunt respectate procedurile de achiziție publică: „Când vii cu Serviciul Public și alegi o entitate, că este ea O.N.G. sau societate comercială, trebuie să respecți legea și anume să te duci printr-o procedură de achiziție publică. Nu poți să alegi o entitate că are un moț undeva în frunte. Eu ridic această problemă: cum ați ales acest O.N.G. și dacă l-ați ales printr-un protocol nu este nicio problemă, dar dacă în protocol ați prins cheltuiala de bani publici, nu este în regulă. Pentru că banii publici se cheltuie printr-o singură modalitate: respectând legea, Legea 98 sau alte legi care guvernează asociațiile și fundațiile de utilitate publică“.

Alegerea acestei asociații s-a făcut după un proces complex, astfel încât noi să beneficiem de cele mai bune servicii ale acestei asociații. Cât despre legalitate, noi acum votăm un protocol, urmând ca celelalte achiziții să se facă conform legii, astfel încât să nu întâmpinăm niciun fel de problemă legală“, a concluzionat viceprimarul Ionuț Rusu.

Proiectul de hotărâre propus de acesta a fost aprobat cu 17 de voturi pentru și cinci împotrivă.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.