Circulația trotinetelor electrice reglementată clar printr-o nouă Hotărâre de Guvern

0
316

Guvernul a adoptat luni 4 noiembrie o hotărâre prin care este reglementată circulația trotinetelor electrice pe drumurile publice. Normele de conduită pentru conducătorii acestora ca și condițiile tehnice pentru trotinetele electrice sunt similare cu cele pentru bicicliști.

Ministerului Afacerilor Interne a anunțat printr-un comunicat că a fost adoptată Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006”, și că „prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 13/2020 a fost modificată și completată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul reglementării regimului juridic aplicabil circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice”.

Conducătorii de trotinete electrice au obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă atunci când aceasta există, fiind interzisă circulația acestora pe trotuar.

Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate.

De asemenea, este menționată interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă.

Este interzisă și circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul sau de a circula cu aceasta atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.

În schimb, spre deosebire de regulile pentru bicicliști, la trotinetele electrice schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.

Trotinetele electrice trebuiesc dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, dispozitiv de frânare eficace, sistem de avertizare sonoră, cu lumini și cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant pentru circulația pe timp de noapte. Acesta din urmă nu trebuie să lipsească nici de pe roți „care, în mișcare, formează un cerc continuu“.

C.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.