Stabilitate sau anticipate? Ovidiu Cupșa: “Suntem în plină criză sanitară, în pragul unei ierni grele. Următoarele zile ar trebui să întoarcă toți actorii politici cu fața la români! Altfel… Dumnezeu să apere România!”

0
84

Moțiunea de cenzură a trecut cu 281 de voturi. Guvernul PNL a căzut la 10 zile după Congres, într-o perioadă complicată pentru români. Așa cum anticipase liberalul Ovidiu Cupșa, directorul CERONAV, imediat după rezultatele Congresului, aceste zile vor devoala eventualele scenarii și strategia post Congres.

Evoluția de azi a lucrurilor arată că useriștii au rămas consecvenți motivației pentru care s-au retras din Guvern și eventuala revenire la guvernare nu s-a produs, susține Cupșa, care mai adaugă și faptul că: “Au votat prima moțiune pusă pe masă, chiar dacă era incomodă inclusiv pentru ei”.

Scenariul unui guvern minoritar susținut de PSD sau PSD-AUR a căzut și el. Oricum ar fi fost un dezastru pentru PNL și chiar pentru PSD sau AUR. Electoratul PNL ar fi acuzat refacerea USL, iar al PSD și AUR ar fi acuzat conducerile partidelor de blat. Așadar PSD și AUR au făcut ceea ce au susținut, excluzând susținerea unui guvern minoritar. Toate partidele, cu excepția PNL (nu integral!), s-au aliat conjunctural și și-au propus să debarce guvernul. În aceste condiții PNL, care nu are o majoritate singur, are datoria să vină rapid cu o propunere de premier acceptată de USR și UDMR, pentru refacerea majorității de dreapta. Iar Președintele Iohannis trebuie să-l însărcineze cu formarea guvernului.

Orice alt scenariu vehiculat poate duce la continuarea crizei guvernamentale. PSD nu este motivat să revină acum la guvernare. Opoziția aduce procente electorale. Și oricum nu are cu cine face majoritate, în condițiile în care nici USR, nici AUR nu agreează o coaliție cu PSD. Mai mult, împingerea crizei spre primăvară și organizarea de anticipate ar face din PSD câștigător detașat. Așadar, moțiunea a trecut, aruncând decizia în mâna PNL și a președintelui Iohannis, care au trei variante:

1. Să propună un premier agreat pentru refacerea coaliției. Caz în care Iohanis trebuie să-l desemneze imediat.

2. Să continue să-l susțină pe Cîțu premier. Caz în care negocierile cu USR nu pot avea loc.

3. Să refuze desemnarea unui premier (scenariu vehiculat recent). Caz în care coaliția de dreapta nu ar avea șansa să coalizeze un guvern.

Doar prima variantă poate pune capăt real crizei politice guvernamentale. PNL nu își poate permite să ia în calcul menținerea unui guvern interimar fără susținere parlamentară și puteri depline. pe termen constituțional sau chiar nedefinit. Suntem în plină criză sanitară, cu un sistem medical care nu mai face față, pe valul unor scumpiri fără precedent a energiei, în pragul unei ierni grele. Mai ales că și tragedia de la Constanța a fost decontată politic tot în dreptul PNL, chiar dacă nu e unicul responsabil de tarele sistemului sanitar românesc.

România are nevoie de guvern stabil și – chiar dacă noua conducere a partidului e pusă într-o situație delicată – are obligații față de cetățenii României să pună capăt incertitudinii. PSD poate împinge lucrurile până la alegeri anticipate, dacă dreapta nu cade de acord asupra unui premier, ceea ce ar duce la alte câteva luni de instabilitate guvernamentală.

Din moment ce condiția USR de revenire la guvernare este “fără Cîțu premier”, chiar dacă e incomodă pentru PNL, președintele Iohannis va trebui să desemneze un premier care poate coaliza și USR. În 31 de ani de liberalism, am înțeles că uneori trebuie să faci și compromisuri pentru interesul public.

Sigur, există și variante de “premier de sacrificiu”, care să nu ajungă să fie desemnat, să se retragă înainte de investitură sau să demisioneze după o scurtă perioadă, pentru a fi desemnat altcineva. Eventual, din nou, chiar Cîțu. Dar nu cred că PNL poate recurge la astfel de scenarii sau că ele ar fi pe placul președintelui. Deoarece ar duce la alte crize politice și la decredibilizare.

Acum românii așteaptă soluții, stabilitate și fermitate în decizii, nu bâlbâieli din partea oamenilor de stat. Când a ieșit USR de la guvernare am lansat un apel adresat PNL și USR: “Guvernarea României vă condamnă la unitate! “Rămân consecvent ideii că singura soluție este refacerea, cât mai rapidă, a coaliției majoritare de dreapta și guvernarea stabilă în interesul românilor. Nu cred în soluții in extremis: de “guvern de tehnocrați” – care nu se poate bucura de sprijin politic – sau “guvern de uniune națională” – care în practica politică românească e cam utopic. Și în final tot la anticipate am ajunge. So!

Oricum, până la investirea unui nou guvern, guvernul Cîțu rămâne interimar. În aceste condiții multe se pot întâmpla în jocul politic, mai ales că președinte al PNL rămâne Cîțu, care – chiar dacă a pierdut guvernul – are în mână decizia politică a partidului. Vom vedea dacă debarcarea lui Orban, jucând pe cartea guvernării Cîțu, a fost obiectivul real al Congresului PNL. Sau dacă PNL și președintele au avut în spate o strategie elaborată, pe termen lung. Oricare ar fi rezultatul, următoarele zile ar trebui să întoarcă toți actorii politici cu fața la români! Altfel…Dumnezeu să apere România!”

A.V.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.