Ciutureanu: Declaraţiile vicepreşedintelui Enciu induc panica în rândul populației. Spitalul Judeţean şi cel de Pneumoftiziologie au senzori de fum şi vor avea şi senzori de detecție pentru oxigen

0
400
Sorin Ciutureanu, Marius Prăzaru, director medical SCJU

Numărul de infectări cu COVID-19 este în creştere, iar în curând vor fi impuse noi restricţii. La nivelul judeţului Constanţa, miercuri dimineață, 20 octombrie, au fost raportate doar patru paturi libere pe secțiile de Terapie Intensivă din județ. În condiţiile date, şi pe fondul incendiului devastator de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa, din data de 1 octombrie, autorităţile au dispus controale şi măsuri pentru prevenirea producerii de noi tragedii.

De dată recentă, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Petre Enciu, a dat de înţeles că situaţia nu ar fi tocmai roz, ba mai mult, că ar putea fi repetată nenorocirea de la Infecţioase, la Spitalul de Pneumoftiziologie din Constanţa. Declaraţiile lui Enciu au fost imediat contrazise de preşedintele CJC şi de către preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean Constanţa, respectiv de la Pneumoftiziologie, Sorin Ciutureanu. Acesta a răspuns câtorva întrebări adresate de Focus Press, pentru a clarifica situaţia de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Constanţa.

Reporter: În calitatea dumneavoastră de președinte al C.A. la cele două spitale constănțene – SCJU și SCPC, ce părere aveți despre declarațiile vicepreşedintelui Petre Enciu în spațiul public? Și aici fac referire la faptul că, citez: “următorul incendiu va avea loc la SCPC” (extras emisiunea Între Alb și Negru, difuzată la postul Constanța TV din data de 15.10.2021).

Sorin Ciutureanu: Pentru început aș vrea să subliniez faptul că nu îmi plac declarațiile hazardate! Domnul Petre Enciu recunoaște că nu are atribuții de coordonare în domeniul sănătății dar, cu toate acestea își permite să facă aprecieri asupra domeniului (în care nici expertiză nu are și nici informații corecte nu deține). Așadar, astfel de declarații, de la un astfel de personaj, nu fac decât să inducă panica în rândul populației și să aducă un afront direct personalului medical. În această perioadă în care încercăm din răsputeri să facem față pandemiei, într-un sistem sanitar subfinanțat, astfel de ieșiri au doar menirea de a fi populiste și de a atrage atenția, fie și în mod negativ, asupra declarantului. Ce vă pot spune este că, nici eu și nici nimeni din echipa noastră, nu își dorește ca evenimentul de la Spitalul de Boli Infecțioase să se repete şi ne preocupă intens măsurile de siguranță în cele două spitale. În acest sens se fac verificări frecvente, se urmăresc îndeaproape toate capacitățile tehnice astfel încât să se evite orice incident tehnic și nu numai. Cele două spitale au senzori de fum, zilele acestea vor fi montați și senzorii de detecție a concentrației crescute de oxigen și există o procedură operațională ca la fiecare 10 minute să se aerisească încăperile cu scopul de a diminua oxigenul în exces, scăzând astfel riscul unei deflagrații.

Rep.: Care este starea de spirit a personalului medical, urmare declarațiilor la care fac referire mai sus?

S.C.: Eu i-aș asemui pe toți cei care activează în unitățile noastre sanitare, cu niște războinici, pe care îi animă dorința de a salva vieți și de a câștiga cu orice preț lupta cu pandemia. Îl invit pe domnul Petre Enciu să stea măcar o zi în preajma acestor oameni, să fie măcar o zi manager de spital în această perioadă și pe urmă vom vedea dacă își mai permite să se lanseze în astfel de declarații. Ce a făcut dumnealui, cu cele câteva vorbe aruncate și anume să zdruncine încrederea oamenilor în siguranța serviciului medical constănțean și să pună o presiune în plus pe medici și asistente, doar un om care se bucură de răul semenilor o face. Îl asigur pe domnul vicepreşedinte că noi nu ne lăsăm influențați de cei care stau pe margine, nu se implică în niciun fel și comentează total pe lângă subiect – este dovada clară că nu are mentalitate nici de lider și nici de exponent al comunității noastre, așa cum își dorește zadarnic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.