Consiliul Județean Constanța, prin Direcția Generală de Proiecte, a înaintat către instituția abilitată de mediu memoriul de prezentare al proiectului de construire a unui nou Acvariu, în incinta Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
Documentul este întocmită în scopul avizării lucrărilor pentru „Construirea, organizarea și dotarea unui nou acvariu în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța“. Amplasamentul este situat pe Bulevardul Mamaia, la numărul 255. Certificatul de urbanism cu numărul 3.572 a fost emis de către Municipalitate în data de 17 noiembrie 2021.
Se propune, astfel, construirea unei clădiri cu regimul de înălțime de D+P+1Etaj+Etaj tehnic, cu funcțiunea de acvariu. Se va amenaja un teren în jurul investiției, alei pietonale, alei carosabile și spații verzi. Clădirea va avea o suprafață construită de aproximativ 2.830 mp, cu un circuit vizitabil de minimum 270 ml.
La demisol se vor amenaja stația de filtrare, bazinele de compensare, circuitele şi traseele de incalzire, respective răcire cu centrale aferente, grupuri sanitare, camerele centralei termice, camere pentru tablouri electrice, vestiare etc.
La nivelul partelului s-a propus amplasarea principalului spațiu de vizitare, cu două intrări și două ieşiri, pentru a optimiza circuitul vizitatorilor dar şi pentru a permite funcționarea acvariului cu un program extins, în raport cu parcul zoologic.
Regulile de bunăstare a animalelor permit ca pentru peşti să poată fi organizate vizite în intervalul matinal şi seara, ocazional nocturne. Astfel, clădirea Acvariului va avea spații de primire (hol central tip atrium, cu recepție), spații de vizitare cu acvarii în care se vor putea observa specii de peşti din două bazine (dunărean şi, respectiv, al Amazonului), secție pentru pinguini, cu o zonă acvatică şi una stâncoasă, spațiu de prezentare tip amfiteatru, spații pentru comerț (suveniruri, vederi, spațiu pentru vânzare bilete etc.).
Spațiul expozițional va avea două zone de vizitare tip tunel, cu teme diferite (Marea Neagră şi Oceanul Planetar). Între aceste două bazine se va realiza un spațiu central, ce va corespunde prin decor cu o corabie scufundată, cu ferestre ce vor permite şi alte perspective de vizionare ale peștilor din cele două bazine. La ieşire se vor amenaja zone muzeale ce vor expune istoria pescuitului şi acvarii cu exponate specifice, dar şi material foto-video.
La etaj se vor amenaja spații de recreere şi educație, prin spațiul pentru bibliotecă, zone de vizionare a bazinelor de la luciul apei şi hrănire peşti, zona entertainment. Spațiile administrative şi birourile se vor repartiza tot la etaj. Aici vor fi amenajate săli de conferințe, proiecție film, dar şi cafenele interioare şi exterioare. Se vor construi două cascade cu apă de adâncime care, prin temperatura constantă, vor încalzi/ răci incinta. Se vor realiza cel puțin zece zone de expunere a unor diferite specii de peşti şi amfibieni în zone de contact cu publicul. Iar la etajul tehnic se propune amenajarea spațiilor pentru acces în bazine și acvarii pentru carantinarea animalelor.
Perioada de implementare propusă este de trei ani de la data emiterii autorizației de construire, iar valoarea este de aproximativ de 15 milioane de euro.
Prin urmare, judeţul Constanța va avea un acvariu unic în Europa. Noul acvariul din Constanţa va fi mai mare decât cel din Tulcea, acolo unde autorităţile au făcut deja investiţii serioase.
Loredana MIHAI
Citește și: