CJC va reabilita sediul Bibliotecii Județene I.N. Roman: a fost eliberat certificatul de urbanism

0
125

Primăria municipiului Constanța a emis zilele trecute certificatul de urbanism pentru reabilitarea Bibliotecii Județeana I. N. Roman, situată pe strada Mircea cel Bătrân numărul 104A. Beneficiarul actului și investiției este Consiliul Județean Constanța. Totodată, precizăm faptul că instituția dorește să reabiliteze și primul sediul al Bibliotecii Județene de pe strada Izvor şi transformarea acestuia într-o bibliotecă.

Imobilul este destul de vechi și nu s-au mai efectuat lucrări de reabilitare și modernizare de foarte mult timp. În prezent, este cea mai importantă structură info-documentară de tip enciclopedic a judeţului, din punct de vedere al mărimii colecțiilor și al complexității serviciilor oferite, către comunitatea locală și globală. În același timp, această instituție îndeplinește și funcția de bibliotecă publică a municipiului Constanţa.

Municipiul Constanța va avea două sedii ce vor găzdui biblioteci, fiind vorba despre Biblioteca Județeană pe care Consiliul Județean o va reabilita și unde în prezent funcționează instituția de cultură, cât și primul sediu de pe strada Izvor numărul 23, pentru care CJC a lansat și o licitație publică pentru reabilitare. Precizăm faptul că foștii aleși județeni hotărâseră, în 2018, ca acest imobil să devină arhiva CJC și spații de birouri, dar noua administrație județeană vrea să îi păstreze destinația inițială, pentru ca elevii din zonă să aibă acces la fondul de carte, mai ales că în jur nu există multe instituții de învățământ. Achiziția serviciilor de proiectare necesare reabilitării filialei Bibliotecii Județene are o valoare estimată a achiziției este de 134.990 de lei, fără TVA.

CJC a inițiat proiectul de hotărâre pentru schimbarea destinației clădirii, necesară pentru a se aloca fondurile pentru actualizarea documentațiilor tehnico-economice și pentru derularea procedurilor de atribuire a contractelor de prestări servicii și execuție lucrări de amenajare a filialei Bibliotecii Județene.

Aceasta a fost prima filială a instituției de cultură, inaugurată în 1977, inițial pe strada Poporului și apoi pe strada Izvor. Biblioteca Județeană propune amenajarea de spații de promovare a colecțiilor sale, de evenimente și expoziții, pentru organizarea unor workshopuri pentru copii, ludotecă, sală de lectură și secțiile de împrumut la domiciliu pentru copii și adulți.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.