Comandant român de navă reținut în Cipru

0
1001

Comandantul român al navei Red Garnet a fost reținut în Portul Vassiliko din Cipru.

Sindicatul Liber al Navigatorilor informează prim-ministrul Florin Cîțu, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, că luni, 02 august a.c., comandantul de naționalitate română, în vârstă de 60 de ani, al navei Red Garnet a fost reținut în portul cipriot Vassiliko.

Motivul reținerii ar fi că, anul trecut, nava la a cărui comandă se afla a operat în portul cipriot ocupat de partea turcă. Agentul navei din Portul Vassiliko ar fi dat, însă, garanții că acest lucru nu se va întamplă și că nu se mai iau aceste măsuri politico-administrative în Cipru. Și deși, conform legislației internaționale, echipajului, navei și încărcăturii navelor comerciale li se garantează securitatea atât timp cât nu se încalca normele și principiile comerțului maritim.

„Cu toate acestea, am aflat cu stupoare că, fară nicio vină, comandantul a fost reținut. Acest act ostil noi îl considerăm un abuz din partea autorităților din Cipru, o încălcare gravă a drepturilor și libertăților omului, și a legislației europene, a relațiilor și acordurilor bilaterale dintre România și Cipru.

Sindicatul Liber al Navigatorilor, familia și colegii de breaslă, suntem cu toții stupefiați de această măsură fără precedent în istoria de bune relații dintre țările noastre.

Vă rugăm, așadar, să interveniți pe toate canalele din funcțiile și demnitățile statului pe care le dețineti, pentru ca domnul comandant să fie imediat pus în libertate. El nu a făcut altceva decât să comande nava sa în deplină siguranță către portul desemnat de destinație. Refuzul de a efectua voiajul indicat este egal cu deturnarea navei și se pedepsește foarte aspru, potrivit legii“, transmit Adrian Mihălcioiu și Aurel Stoica celor trei, într-o scrisoare deschisă.

V.I.

.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.