Consiliul Concurenței a sancționat trei mari companii de pe piața cimentului, cu peste 43 de milioane de euro, pentru coordonarea politicilor de stabilire a prețurilor, fiind vorba despre Holcim România SA, Romcim SA și Heidelberg Materials România SA. Deși aceste firme au sediul principal în București, ele își desfășoară activitatea și în Constanța, având unități de producție și distribuție care deservesc atât piața locală, cât și alte regiuni din sud-estul României.
Holcim România SA a fost sancționată cu 90.900.114,26 lei (aproximativ 18,2 milioane de euro), Romcim SA a primit o amendă de 66.123.571,28 lei (aproximativ 13,3 milioane de euro), iar Heidelberg Materials România SA a fost sancționată cu 60.942.856,28 lei (aproximativ 12,2 milioane de euro).
În urma investigației, autoritatea de concurență a constatat că, cel puțin în perioada 2017 – 2018, între cei trei producători de ciment s-a realizat un schimb de informații comerciale sensibile (informații referitoare la prețuri viitoare, discounturi, condiții de plată, termene de plată, cantități, volume etc.), prin intermediul unor clienți. Astfel, fiecare dintre cei trei producători a implementat mecanisme pentru organizarea și utilizarea internă a informațiilor colectate de la clienți, prin agenții zonali de vânzări. În acest fel, au avut acces la informații care nu aveau caracter public (nefiind vorba de prețuri la raft), pe care le-au centralizat, monitorizat și utilizat în stabilirea strategiilor comerciale în ceea ce privește politica de preț.
„Fiecare companie implicată a putut să prevadă, în mod rezonabil, că informațiile despre propriile condiții comerciale vor ajunge la ceilalți producători. Comportamentul a condus la reducerea concurenței, ceea ce a generat majorarea prețurilor cimentului față de țările vecine“, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Așa cum menționam mai sus, toate cele trei companii sancționate de Consiliul Concurenței au sedii secundare și desfășoară activități în județul Constanța.
Romcim SA a fost înființată în anul 1991 și are sediul social în București. Acționar este CRH Romania Holdings UK LTD, o societate înființată în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord. Pentru 2023, firma a raportat o cifră de afaceri în valoare de 369.228.856 de lei, un profit net de 32.406.123 de lei și datorii de 147.044.437 de lei, având 1.065 de angajați.
În județul Constanța, Romcim are două unități de operare. Este vorba de fabrica de ciment din Medgidia și stația de betoane din municipiul Constanța. Totodată, deține în Portul Constanța terminalul SICIM, de ciment.
Anul trecut, Romcim a finalizat construcția unui parc eolian care alimentează în mod direct fabrica de ciment de la Medgidia. Parcul eolian include cinci turbine, cu o capacitate instalată totală de circa 30MW și o producție netă anuală estimată de aproximativ 80GWh. Proiectul demarat în august 2023 a beneficiat de fonduri nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență – Componenta C6.Energie Măsura de investiții I.1,care sprijină investițiile în noi capacități de producție de energie electrică din surse solare și eoliene.
Holcim România SA a fost înființată în anul 2002, are sediul în București și se ocupă de fabricarea cimentului. Administratori sunt Aurelian Dobre, Virginie Darbo și Juhani Jiri Kostka. Societatea este deținută de Holcim Auslandbeteiligungs GMBH din Germania. Pentru anul 2023, compania a raportat o cifră de afaceri în valoare de 2.621.110.561 de lei, un profit net de 448.453.934 de lei, datorii de 1.517.129.010 lei și 1.162 de angajați. Holcim România SA este subsidiara locală a Grupului Holcim, unul dintre cei mai importanți producători de ciment, betoane și agregate.
Holcim România SA deține două sedii secundare în județul Constanța, unul în Ovidiu și unul în municipiul Constanța, unde este și stația de betoane.
Heidelberg Materials România SA a fost înființată în anul 2024 și are sediul în Sectorul 1 al Capitalei. Administratorii firmei sunt Florian Aldea, Haissant alain Stephane Cristophe și Morrish Peter Jonathan, fiind deținută de Deidelberg Materials Central Europe BV din Olanda. Pentru anul 2023, compania a raportat o cifră de afaceri în valoare de 1.659.663.842 de lei, un profit net de 189.295.133 de lei și datorii de 357.343.663 de lei, având 1.088 de angajați.
Heidelberg Materials România SA are un punct de lucru în municipiul Constanța, pe strada Augustus nr. 13A, acolo unde este deschisă o stație de betoane.
Andreea CONDURACHE