Comuna Băneasa este situată în partea de sud-vest a județului Constanța, la 93 de kilometri distanță de municipiul Constanța și la 50 de kilometri de Medgidia, orașul cel mai apropiat. Este formată din satele Băneasa (reședința), Făurei, Negureni și Tudor Vladimirescu. După aproximativ 16 ani, Paul Coliș a pierdut funcția de primar, iar oamenii au ales un nou primar, din Partidul Național Liberal, Eleonor Blăgan.
Noul primar al comunei a declarat, pentru Focus Press, că se confruntă cu mari probleme financiare și administrative, cauzate de fosta administrație a localității. Spune că s-a acomodat foarte greu, că are o misiune cumplită și, în continuare, analizează modul în care s-a ajuns ca primăria să aibă datorii de peste 1,5 milioane de euro.
„M-am acomodat greu, e foarte greu. O preluare foarte grea, în condițiile în care am moștenit un buget cu o gaură de un milion și jumătate de euro, am preluat un mandat de pe urma fostului primar, care nu a plătit nicio co-finanțare, la niciunul dintre proiectele implementate în perioada 2016 – 2024. Am co-finanțări la proiecte în valoare de un milion și jumătate de euro.
Acum am fost la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (joi, 20 martie a.c. – n.r.), unde am discutat cu Alexandru Soare și am tot insistat să ne dea niște bani, să ne suplimenteze, să ne ajute cumva. Din păcate, nu se suplimentează și nu putem acoperi co-finanțări decât din surse proprii. Este foarte greu“, ne-a declarat primarul Eleonor Blăgan.
De asemenea, edilul-șef spune că a redus personalul și cheltuielile pentru a face față constrângerilor financiare, însă nu s-au înregistrat progrese semnificative. „Am plecat la drum fără consilieri personali, fără administrator, am redus posturi din Primărie, din cauza faptului că s-au redus cotele. Nu ne ajută nici conjunctura actuală și starea în care se află țara. Ne-au fost reduse cotele finale și este foarte greu. Noi nu vom primi bani pentru drumurile comunale de la Consiliul Județean Constanța. Zero lei pentru acest an. Mergem înainte“, a mai spus primarul.
„Am redus personal, am redus cheltuieli, am redus contracte, în continuare suntem aproape cu aceeași datorie. Ce am primit la sfârșitul anului trecut din fondul de rezervă am aruncat în gaură. Ce avem pe secțiunea de dezvoltare pe anul acesta, de asemenea, o să aruncăm în gaură. Localitatea Băneasa nu se dezvoltă în niciun fel. Ne chinuim să acoperim imensa gaură pe care ne-au lăsat-o moștenire alții“, a continuat acesta.
Un alt aspect complicat al situației este legat de Serviciul de Evidență a Populației, care deservește mai multe comune, dar creează o gaură semnificativă doar în bugetul comunei Băneasa. O misiune cumplită, spune primarul.
„Sunt convins că dacă eu nu reușesc nu o să reușească nimeni, pentru că sunt la faza la care vreau să analizez de ce suntem în halul acesta și fac analize peste analize, fac solicitări, am solicitat tuturor organelor competente să desființez Serviciul de Evidență a Populației de la Băneasa, care generează o mare gaură, și nu am primit sprijin de nicăieri. Există o lege în care spune că fiecare localitate poate avea acest serviciu, deci poate avea, iar eu am un serviciu care deservește șase sau șapte comune. Am un personal pe care îl plătesc doar eu și îmi creează o gaură de aproximativ 600.000 de lei pe an. O gaură în buget și nu vrea nimeni să mă ajute să o acopăr. Ori să desființăm serviciul sau să rămână doar pentru comuna Băneasa, ori să primim ajutor financiar de la stat. Am scris Ministerului de Finanțe, care m-a redirecționat către Ministerul Dezvoltării, apoi am fost trimis către Ministerul Afacerilor Interne, m-am adresat și lor și nu am primit răspuns. M-am adresat și instituțiilor din județul nostru. Eu soluții întrevăd și analize mi-am făcut în prima parte a mandatului, vreau să aflu de ce suntem în situația asta“, a spus edilul-șef.
În ciuda acestor dificultăți, primarul spune că este hotărât să caute soluții, chiar dacă, momentan, localitatea nu are infrastructura necesară pentru a se dezvolta. Despre proiecte, primarul a spus că singurele proiecte de viitor pe care le ia în calcul sunt cele legate de infrastructura precară. „Singurele proiecte de viitor care pot fi luate în calcul sunt cele de infrastructură, pentru că localitatea noastră arată ca după război. Am avut un proiect de canalizare care ne-a distrus drumurile și în afară de două – trei străduțe, nu avem niciun drum. Sunt mâhnit, pentru că mă văd în imposibilitatea de a face ceva și de a putea dezvolta și de a o menține funcțională. Ne rupem gâtul pe străzile astea. Încercăm să găsim soluții“, a explicat Blăgan.
Așteptările localnicilor sunt mari, dar realitatea din teren este dură. ,,Lumea are așteptări, căci s-a produs o schimbare la Primărie. Oamenii nu știu ce să întâmplă în spate. Tot ce adun și colectez îi bag într-o gaură creată de multe somații și executări“, a concluzionat primarul Eleonor Blăgan.
Andreea CONDURACHE
sau faliment. In Occident, se practica.
Toti analfabeții erau angajații primăriei. Te duci cu probleme și dă ochii peste cap . Doamnele … . Faceți curățenie și dați afară pe ingamfatele alea . Sa mai stea și la gradina , nu doar pe scaun.