Concertul caritabil organizat de preotul Banu și Arhiepiscopia Tomisului, pentru o familie rămasă fără casă, un real succes: “Suma este îndeajuns pentru a se achiziționa noua casă”

0
1062

Constanța este un oraș în care filantropia creștină rezonează! Nu o spunem noi, ci preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului. Parohul  Bisericii “Sf. Mare Mucenic Mina” din Constanța, preotul Claudiu Banu, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopia Tomisului, ASCOR, îndrăgita Sofia Vicoveanca, Corala Armonia și oamenii cu suflet mare și-au unit forțele pentru a aduna cât mai multe fonduri pentru o familie cu trei copii rămasă fără casă din cauza unui incendiu. Concertul cultural caritabil organizat joi, 27 august a.c., în Parcul Tăbăcăriei, a fost un real succes.

Locuința familiei cu trei copii din satul Strunga

Dragii mei, concertul este gata. În urma strângerii de fonduri, am colectat sumele:14.263 de lei, 30 de euro și 100 dolari. Suma este îndeajuns pentru a se achiziționa noua casă. De mâine, vom proceda la achiziția și darea în folosință. Reprezentantul ASCOR se va ocupa de acest demers. Vechea casă era imposibil de renovat. Vă mulțumesc tuturor. Înalt Prea Sfințitului Părinte Teodosie, ASCOR Constanța, Arhiepiscopiei Tomisului, Zip Escort SRL, Restaurant Rustic, Restaurant Dorna, Hotel Apolo. Mulțumesc Coralei Armonia, domnișoarei Florena Radu, solistă la Opera București și doamnei Bucovinei, Sofia Vicoveanca. În final mulțumesc tuturor celor ce ați participat la acest eveniment cultural-caritabil de vară de la Biserica noastră“, a anunțat preotul paroh Claudiu Banu.

Oamenii și-au revenit din această frică, din această pandemie

Concerte caritabile au avut loc și în anii trecuți. Ierarhul Tomisului ne îndeamnă să facem cât mai multe lucruri frumoase. “Scopul a fost să-i bucurăm și să-i ajutăm. Ei au rămas fără casă. Dar mâine (vineri -n.r.) vom face toate demersurile ca familia cu trei copii să aibă această casă. Doamna Sofia este o personalitate cu totul aparte și a fost bucuria celor care au participat. Oamenii și-au revenit din această frică, din această pandemie. Este al treilea an consecutiv. Și anul trecut am făcut cu doamna Sofia un concert caritabil și a fost de mare folos. Trebuie să facem o tradiție din asta. Biserica aceasta face lucruri frumoase. Așteptăm ca într-o lună să se dea drumul la acel așezământ din Techirghiol, pentru mame și copii. Trebuie să facem cât mai multe fapte de caritate. Când îl ajuți pe alt om îți înmulțești și bucuria proprie. Când dăruiești dobândești o bucurie aparte. Prin bucuria unui spectacol frumos poți să dăruiești bucurie celor ce au nevoie de ajutor efectiv pentru casa lor, pentru copiii lor, pentru sufletele lor“, a declarat, pentru Focus Press, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Ajută ca să fii ajutat; nu pot trăi fără public”

Printre donatori s-a numărat inclusiv Sofia Vicoveanca. “Înalt Prea Sfinția Voastră, Sfințiți Părinți, dumneavoastră dragi spectatori vreau să vă spun cât de dor mi-a fost de dumneavoastră. Am sărit și peste un vers, un cântec de pe vremea lui Ștefan cel Mare. Emoția. Mă bucur tare mult că ne revedem așa cum trebuie să ne revedem. Azi este un spectacol caritabil. Se spune, se știe, ajută ca să fii ajutat. Permiteți-mi să contribui și eu cu ceva. Să știți că nu-i gol (plicul – n.r.). De la mine mai puțin, de la Dumnezeu mai mult. Într-un ceas bun să fie și cu noroc. Doamne ajută! Eu tare mult am nevoie de dumneavoastră. Nu pot trăi fără public. Eu încă mai cânt și îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că încă îmi dă putere. Toate bucuriile lunii să vă treacă pragul casei și al sufletului“, a transmis Sofia Vicoveanca în timpul concertului, în aplauzele constănțenilor.

“Trebuie să-i fim recunoscători și părintelui Claudiu Banu”

Toți cei implicați în organizarea evenimentului au sperat să strângă fondurile necesare pentru a putea cumpăra o casă în care să poată locui familia cu trei copii care a rămas fără acoperiș deasupra capului. “A fost un concert cu caracter filantropic. Am vrut să valorificăm aceste daruri ale celor două echipe importante în lumea culturală: doamna Sofia Vicoveanca, un monument viu al muzicii populare românești și Corala Armonia destul de cunoscută și de premiată. Am vrut să încântăm publicul constănțean. Pe credincioși am vrut să-i convingem că participarea la un act cultural este și o încântare, dar poate fi și o facere de bine. Practic s-a îmbinat utilul cu plăcutul. Suntem foarte bucuroși că doamna Sofia Vicoveanca, un om al credinței și al spiritualității, și-a îndreptat atenția spre drama acestei familii pentru care s-a organizat acest concert. Ne bucură că a făcut acest gest față de noi, semn că doamna Vicoveanca are un suflet mare. Ne bucură faptul că au participat credincioșii și că s-a atins și obiectivul filantropic, dar și încântarea publicului. Constanța poate fi un oraș în care filantropia creștină rezonează, iar pentru asta trebuie să-i fim recunoscători și părintelui Claudiu Banu. Are foarte multe acțiuni filantropice“, a declarat preotul Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

Pentru noi acest concert filantropic nu constituie un real succes, ci o împlinire sufletească

Iubirea aproapelui este esența Evangheliei. “Iubirea aproapelui este și spirituală, atunci când îl îndrumi, îl mângâi sufletește, când îi spui un cuvânt de învățătură sau de ajutor, dar este și materială. Iubirea arată și fapta materială. Pentru noi acest concert filantropic nu constituie un real succes, ci o împlinire sufletească. În acest concert filantropic, să vorbim evanghelic, Maria și Marta s-au îmbrățișat la malul mării. Maria reprezintă partea duhovnicească, partea spirituală, iar Marta reprezintă partea materială, partea concretă a ajutorului filantropic oferit de credincioși. Așa cum ne spune Evanghelia, noi avem nevoie și de Marta și de Maria. Iată că ele s-au îmbrățișat în acest act cultural frumos. Ne-au îmbrățișat doamna Sofia Vicoveanca, Corala Armonia și părintele Banu, cu binecuvântarea și susținerea Înalt Prea Sfințitului Teodosie”, potrivit preotului Tănăsescu.

Dumnezeu ne ajută, ne zâmbește, ne îmbrățișează, ne bucură și ne alungă tristețea prin oameni, cu dragoste. Aceasta este frumusețea creștinismului

Arhiepiscopia Tomisului speră ca această familie încercată de greutăți să zâmbească în cele din urmă și să înțeleagă că Dumnezeu o ajută indiferent de situație. “Ierarhul Tomisului este și doctor în muzică. Are două doctorate. Unul în Teologie și unul în Muzică. Înalt Prea Sfințitului Teodosie este și om de cultură și susține activitățile cultural-artistice, dar și Corala Armonia. Iată că Înaltul, preotul Banu, ASCOR, Sofia Vicoveanca și Corala Armonia le-au îmbrățișat pe Marta și Maria la malul mării, spre folosul acestei familii și sper să se înlăture tristețea de pe sufletul lor și să zâmbească. Dumnezeu ne ajută, ne zâmbește, ne îmbrățișează, ne bucură și ne alungă tristețea prin oameni, cu dragoste. Aceasta este frumusețea creștinismului“, a conchis preotul Tănăsescu.

Urmăriți integral concertul extraordinar aici.

Alexandra VASILE

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.