Consilierii dezbat și votează regulamentul parcărilor. Stelian Ion: “Este o mostră de incompetenţă din partea administraţiei locale”

0
691

Un subiect aprins în rândul constănțenilor este cel legat de regulamentul parcărilor, iar asta pentru că incertitudinea plutește în aer, de când această modalitate de plată a fost atacată în instanță, decizia luată de magistraţii Curții de Apel Constanța fiind definitivă.

Subiectul rămâne în atenția consilierilor locali municipali care vor supune la vot joi, 30 iulie a.c., când sunt convocați în ședință ordinară, un proiect referitor la parcări. Prin acest proiect se stabilesc amenzile pentru persoanele care nu respectă regulamentul locurilor de parcare din oraş. Cei care până acum parcau pe locurile altor persoane, nu se vor mai alege cu avertisment, ci cu amendă.

Va fi supus votului proiectul nr. 58 „privind stabilirea și sancționarea contravențiilor cu privire la utilizarea locurilor de parcare de pe raza municipiului Constanța” ce stabileşte că următoarele fapte constituie contravenţie: utilizarea unui loc de parcare fără achitarea taxei sau tarifului corespunzător stabilit de către Consiliul Local prin hotărâre; punerea utilizatorului de drept al unui loc de parcare în imposibilitatea de a-l folosi; ocuparea unui loc de parcare destinat parcări/încărcării autovehiculelor electrice/hybrid plugin cu un alt autovehicul.

Stelian Ion- USR

Despre acest subiect care a creat confuzie în rândul constănțenilor, dar și al turiștilor pentru că nu știu cum să actioneze, să trimită sau nu SMS când parchează, pentru a nu primi amendă, a vorbit li candidatul USR la Primăria Constanța, Stelian Ion, în cadrul unei conferințe de presă, miercuri, 29 iulie a.c.

”Mâine (30 iulie – n.r.) va fi ședință de Consiliu Local iar noi avem punct de vedere referitor la ceea ce se va discuta, iar eu vreau să trag un semnal de alarmă consilierilor locali în ceea ce privește punctul de pe ordinea de zi care se referă la parcările din Constanța. Care este modalitatea de plată a parcărilor, există obligația taxei de parcare în zonele acestea publice? A răspuns municipalitatea după anularea Hotărârii de Consiliu Local 235/2018 care reglementa regulamentul de percepere a acestor taxe? A explicat în mod convingător? Vă spun un lucru: cu siguranță nu au făcut acest demers. Cu atât mai mult, mâine vor să treacă în Consiliu Local o Hotărâre prin care se stabilesc niște amenzi pentru ocuparea fără drept a unor locuri de parcare și pentru neplata taxei de parcare, în condițiile în care, regulamentul care a trebuit să reglementeze modalitatea de încasare efectivă acestor taxe în zonele publice a fost anulat, în condițiile în care un astfel de regulament a fost anulat și acel regulament abroga un alt regulament anterior, această anulare din instanță nu reactivează hotărârea anterioară. Acesta este un punct de vedere pe care nu îl susțin eu, ci și alți juriști și chiar și Poliția Locală dă semnale diferite. Am primit mesaje de la constănțeni că unii dintre ei au fost amendați, alții mi-au transmis că Poliția Locală spune că a trebui plătită taxa dar nu există nicio modalitate de constrângere la ora actuală, nu este clar modul de achitare, prin SMS, prin taxatori care știm foarte bine că nu există de când s-a adoptat vechea taxă. Este o mostră foarte clară de incompetență din partea administrației publice locale. De altfel colectarea aceasta de bani la bugetul local este importantă dar trebuie gestionată cu atenție”, a spus Stelian Ion.

Acesta a mai atras atenția asupra faptului că edilul municipiului Constanța, Decebal Făgădău, ar trebui să se ocupe de lucruri stringente, cum ar fi colectarea corectă a banilor la impozitul local, în loc să pună ”roți și beculețe”, pentru a lua ochii turiștilor și constănțenilor.

”Până când nu se stabilește noul regulament care să arate exact modalitatea de plată, din punctul meu de vedere, nu ai cum să impui această plată, câtă vreme nu i-ai lăsat posibilitate cetățeanului să se conformeze”, a mai spus Stelian Ion.

Regulamentul a fost anulat de Tribunalul Constanța la data de 4 iunie 2019. Judecătorii au considerat că „plata prin SMS presupune în mod obligatoriu deţinerea unui telefon mobil, fapt de natură a limita accesul unora dintre posesorii de autovehicule în parcările în care nu există automate de parcare, nici casierii, iar plata taxei se face exclusiv prin SMS“.

Pe data de 30 octombrie 2019, Consilul Local al Municipiului Constanța a contestat decizia Tribunalului Constanța la Curtea de Apel Constanța. Miercuri, 25 martie 2020, Curtea de Apel Constanța a respins ca nefondat recursul declarat de Consilul Local al Municipiului Constanța și a menținu decizia primei instanţe.

Reamintim că Hotărârea privind aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de pe raza municipiului Constanţa a fost votată în şedinţa din data de 28 iunie 2018, de 15 consilieri locali, 7 consilieri au fost împotriva acestui măsuri, iar alţi 3 consilieri s-au abţinut.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.