Consiliul Județean Constanța așteaptă motivarea instanței pentru a obține fondurile necesare decontării transportului elevilor

0
184

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a convocat o întâlnire de lucru cu Inspectoratul Școlar Județean și Asociația Elevilor din Constanța. Scopul dezbaterii a fost crearea unui spațiu necesar expunerii motivelor pentru care nu poate fi soluționată, în acest moment, decontarea cheltuielilor ocazionate cu transportul elevilor.

La întâlnirea convocată de către președintele CJC, Mihai Lupu, au participat inspectorul școlar general constănțean, prof. Sorin Mihai, și conducerea Asociației Elevilor. De asemenea, au fost prezente persoane din CJC direct implicate în problematica decontării transportului elevilor.

În urma unei acțiuni depuse la Tribunalul Constanța, de către Asociația Elevilor din Constanța, CJC a fost obligat de către instanță să suspende aplicarea articolului nr. 3 alin.1 din Hotărârea Consiliului Judeţean Constanţa nr. 20/2021, care prevede: „Decontarea cheltuielilor în vederea asigurării gratuității la serviciul de transport rutier județean pentru elevii din învățământul preuniversitar, se va face numai după asigurarea fondurilor necesare de la bugetul de stat, conform art. 84 alin. (1Ù1) din Legea nr. 1/2011“.

În acest sens, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, i-a invitat pe reprezentanții elevilor pentru a le expune, încă o dată, faptul că nu s-a opus și nu se va opune niciodată decontării transportului acestora, ci faptul că, în acestă legislație, există o lacună prin care niciun Consiliu Județean din România nu poate deconta și nici nu decontează, în acest moment, transportul elevilor.

„Mi-am dorit o nouă întâlnire cu reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța, pentru a avea o discuţie aplicată pe un subiect care ne interesează. Am spus-o de nenumărate ori şi am să vă spun şi astăzi: îmi doresc din tot sufletul ca elevii din județul nostru să beneficieze de transport gratuit! Nu sunt doar simple vorbe şi nu suntem împotriva acestui drept al elevilor, pentru că, înainte de orice, suntem la rândul nostru, părinţi.

Am realizat şi am transmis, împreună cu colegii mei, o hotărâre prin care să stabilim metodologia de acordare a transportului gratuit al elevilor. Mai mult, am solicitat instituţiilor statului, respectiv Ministerului Finanţelor, să ne acorde suportul financiar în acest sens. Am parcurs toate etapele legale, dar absolut toate, pentru a putea acorda această gratuitate elevilor.

Însă, două lucruri nu sunt clarificate nici pănă astăzi, pentru niciun Consiliu Județean din țară: care este alocarea bugetară şi cine o acordă. Spun acestea, deoarece în ultimul act normativ se prevede ca decontarea să fie realizată prin Ministerul Educaţiei, respectiv IȘJ. Aceste lacune, cu privire la modalitățile de asigurare a fondurilor, din legislaţie nu ne permit, în acest moment, decontarea transportului elevilor. Așteptăm motivarea instanței de judecată și în funcție de aceasta vom acționa în consecință“, a declarat Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Totodată, prof. Sorin Mihai, inspectorul școlar general constănțean si-a arătat disponibilitatea pentru a fi rezolvată această problemă cât mai curând posibil, cu respectarea legislației în vigoare de către instituția Consiliului Județean Constanța.

„Îmi doresc ca discuțiile să le purtăm într-o zonă, dacă nu a respectului, cel puțin a politeții, cu respectarea unor simple principii de comunicare. Doar aşa putem fi constructivi. Din punctul meu de vedere, acţiunile CJC şi ale IȘJ sau ale Asociației Elevilor se îndreaptă către aceeași idee: să fie asigurate fondurile necesare pentru a acorda gratuitate elevilor şi a le respecta acest drept. Nu văd unde este zona de conflict. Felul în care se comunică nu trebuie să fie conflictual, ci constructiv. Din felul în care s-au purtat discuţiile, eu personal am tras o concluzie pertinentă: se doreşte şi există implicare în rezolvarea acestei probleme. O concluzie pe care mi-aş dori să o fi tras şi dumneavoastră, reprezentanţii elevilor. Mi-ar părea rău să constat că această şedinţă nu şi-a atins scopul. Ar fi trist!“, a declarat prof. Sorin Mihai, inspectorul școlar general constănțean.

În acest moment, conducerea Consiliului Județean Constanța așteaptă motivarea instanței de judecată, pentru a putea începe toate demersurile necesarare obținerii fondurilor de la instituțiile abilitate de lege, pentru a duce la îndeplinire dispozițiile Tribunalului Constanța.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.