Consiliul Județean va reabilita sau va demola două vile din Eforie

0
1111

Consiliul Județean Constanța achiziționează servicii de verificare tehnică a documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii pentru lucrări de consolidare și reparații la Vilele Lotus și Buzău din Eforie Sud. În funcție de scenariile propuse de către specialiști pentru reabilitarea acestora, precum și de alocarea fondurilor bugetare, administrația județeană va stabili oportunitatea consolidării sau desființării celor două imobile.

Până la desființarea sa, Spitalul de Ortopedie, Traumatologie şi Recuperare Medicală Eforie Sud deținea și două vile în oraș, pentru găzduirea medicilor specialiști care veneau să lucreze aici sau a invitaților speciali. În 2013, după ce spitalul a devenit doar o secție a Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța, cele două imobile au intrat în domeniul public al Județului Constanța și în administrarea C.J.C., fiind închiriate, din 2014, după bunul plac al administrației județene. În prezent, în Vila Lotus locuiesc șase chiriași, iar în Vila Buzău, cinci.

Vila Lotus, construită în 1935, se află pe strada Cloșca, la o distanță de maximum 200m de faleză, și are un corp P și două P+1E, cu o suprafață construită totală de 358mp. Imobilul prezintă degradări ale tencuielii și învelitorii, avarii la nivelul pereților și al fundațiilor, așa că C.J.C. a solicitat o expertiză tehnică privind încadrarea în clasă de risc seismic a acestuia, în urma ei rezultând că se include în clasa RsII, adică în urma unui cutremur clădirea poate suferi degradări majore ale structurii. Tencuiala este burdușită, pereții, stâlpii și fundațiile sunt fisurate, sunt infiltrații de apă peste tot, grinzile sunt putrezite etc.

Și Vila Buzău, de pe strada Mihai Viteazu nr. 47, construită tot în 1935, se află în aceeași situație. Imobilul cu regim de înălțime P+1 și o suprafață construită de 138mp, din centrul orașului, este, însă, inclus în clasa RsIII de risc seismic, existând fisuri vizibile în zidărie, în structura stâlpilor exteriori și a arcadelor, cu infiltrații la nivelul parterului și al etajului etc.

Astfel, cele două clădiri din Eforie Sud au nevoie de consolidări, așa că administrația județeană a achiziționat, în iunie 2020, Serviciile de elaborare a Documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii la obiectivele „Lucrări de consolidare și reparații la imobilul Vila Lotus ( Corp C1) și „Lucrări de consolidare și reparații la imobilul Vila Buzău (Corp C1)“, iar acestea au fost deja predate.

Acum, Consiliul Județean Constanța achiziționează servicii de verificare a celor două documentații tehnice primite, pentru consolidarea și repararea celor două vile. Luni, 1 martie a.c., a fost ultima zi de depunere a ofertelor, urmează ca acestea să fie evaluate. Valoarea estimată totală a serviciilor de verificare este de 6.000 de lei, fără T.V.A.

Controlul Documentaţiilor de avizare a lucrărilor de intervenţii de către verificatori atestați de proiecte este necesar în vederea realizării nivelurilor minime de performanță prevăzute în Legea nr. 10/1995, privind calitatea în construcţii, cu modificările ulterioare, în conformitate cu HG nr. 742/2018, privind modificarea Hotărârii Guvernului nr. 925/1995, pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor.

În funcție de scenariile propuse de către specialiști pentru reabilitarea lor, precum și de alocarea fondurilor bugetare, administrația județeană va stabili oportunitatea consolidării sau desființării celor două imobile. Conform Notelor conceptuale, pentru consolidarea și repararea Vilei Lotus ar fi nevoie de peste 900.000 de lei, fără T.V.A., iar pentru Vila Buzău, aproximativ 400.000 de lei.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.