VIDEO şi FOTO. Proprietarii mansardei unei clădiri din Piaţa Ovidiu se roagă să înceapă reabilitarea: mai bine de jumătate din imobil este patrimoniul administraţiei locale

0
1877

În luna mai a anului trecut ziarul Focus Press aducea în atenția cititorilor starea în care se află un imobil situat în ”inima” urbei, în Piața Ovidiu, numărul 9. Clădirea, cu bulină roșie de risc, are o poveste interesantă. Jumătate aparține administrației locale, iar mansarda este proprietate privată.

Imobilul are nevoie urgentă de reabilitare și consolidare, iar pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de acordul ambelor părți. Administrația locală a demarat încă de anul trecut o expertiză a clădirii pentru a se stabili costurile recondiționării.

Reporterii Focus Press au stat de vorbă cu familia care locuiește la mansarda clădirii, aceștia spunând că sunt de acord cu reabilitarea clădirii pentru că se tem că ea se va prăbuşi sau va deveni adăpost pentru oamenii străzii. Mai mult decât atât, aceștia au trimis adrese către primărie la începutul anului curent în care au menționat clar că sunt de acord cu reabilitarea clădirii și a plăţii costurillor ce le revin pentru partea lor de proprietate.

De cinci ani, construcţia a fost lăsată de izbeliște de municipalitate. Aici a funcționat Direcția de Organizare Evenimente din cadrul Primăriei Constanța. După relocarea direcţiei, imobilul a devenit adăpost pentru oamenii străzii, după cum se poate observa și în imagini.

Proprietarii, care stau la mansardă, susțin că au schimbat yala de la intrare tocmai pentru ca nimeni străin să nu mai intre şi să se adăpostească în camerele de la parter și etajele 1 și 2.

Aşa cum arătam la începutul articolului, imobilul este unul cu risc seismic, iar conform alin 5, art.32 din legea 196/2018: Proprietarii construcţiilor, persoane fizice sau juridice, şi asociaţiile de proprietari, precum şi persoanele juridice care au în administrare construcţii încadrate în clasele de risc seismic şi/sau afectate de seisme, sunt obligaţi să ia măsurile prevazute de lege pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor.

Ce spuneau reprezentanţii Primăriei Constanţa referitor la această situaţie? „O parte din clădire este în proprietatea Primăriei Municipiului Constanţa, iar o altă parte este proprietate privată. Adică orice investiţie se va face acolo trebuie făcută în comun cu proprietarii. Noi încercăm să facem o expertiză ca să ne dăm seama despre ce este vorba, dar şi cam care ar fi costurile. Deoacamdată, această clădire nu a fost inclusă într-un proiect de investiţie, dar căutăm soluţii”, precizau, anul trecut, reprezentanţii primăriei, la solicitarea Focus Press.

Vom reveni cu răspunsul actualei administrații pe acest subiect.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.