Consiliul Superior al Magistraturii își alege astăzi noua conducere. Judecătoarele Andrea Chiș și Gabriela Baltag vor postul de președinte al CSM

0
42
Sediul CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) își alege joi președintele și vicepreședintele pentru următorul an, iar alegerile sunt cu miză mare. Pe agenda din 2022 a Consiliului sunt chestiuni de o importanță majoră pentru sistemul judiciar: numirea președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție, numirea noului sau a noilor inspectori șefi ai Inspecției sau inspecțiilor judiciare, organizarea alegerilor pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii, spune judecătoarea Andrea Chiș. Ea candidează, alături de judecătoarea Gabriela Baltag, penttru funcția de președinte al CSM.

De la ora 12.00 are loc o ședință a Secției pentru judecători, care ar urma să își desemneze candidatul pentru funcția de președinte al CSM – Andrea Chiș sau Gabriela Baltag. Conducerea CSM – președintele și vicepreședintele – este aleasă apoi prin votul plenului. Plenul CSM este format din 14 judecători și procurori, ministrul Justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție și cei doi reprezentanți ai societății civile (19 membri). Pentru postul de vicepreședinte al CSM, Secția de procurori l-a desemnat pe procurorul Nicolae-Andrei Solomon.

Ședința de alegeri a plenului CSM este programată de la ora 13.00. Candidaţii pentru şefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea lor referitoare la gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.

Consiliul Superior al Magistraturii este condus acum de către judecătorul Bogdan Mateescu, al cărui mandat de un an urmează să se încheie. Din Consiliul Superior al Magistraturii fac parte judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea – Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ – Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş – Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag – Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina – Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan – Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu – Judecătoria Râmnicu Vâlcea.


Procurorii din CSM: Codruţ Olaru – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac – Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti. Victor Alistar şi Romeu Chelariu sunt membri CSM din partea societăţii civile, fiind aleși de către Senat. Alegerile din CSM au loc pe fondul scandalului legat de excluderea din magistratură a judecătorului Cristi Danileț, printr-o decizie a Secției pentru judecători, care poate fi atacată la instanța supremă. În aceeași ședință, CSM a sancționat disciplinar cinci judecători de la Curtea de Apel Constanța care au judecat dosare cu nume grele și au criticat modificările aduse de CSM legilor justiției.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.