Constanța iese din carantină pe 1 ianuarie 2021. Ce spune prefectul

2
3262
Silviu Coşa, prefectul judeţului Constanţa

Carantina din municipiul Constanța s-a prelungit vineri, 18 decembrie a.c., cu încă 14 zile, astfel constănțenii își vor petrece Crăciunul și Revelion cu restricții suplimentare, orașul de la malul mării urmând să iasă din carantină pe data de 1 ianuarie 2021, dată la care acestă măsură nu va mai fi prelungită, dacă ne menținem pe trendul descendent în ceea ce privește incindența la mia de locuitori.

Rata de infectare cu virusul SARS-CoV-2 în municipiul Constanța a scăzut semnificativ în ultimele zile. Astfel, marți, 22 decembrie a.c., incidența la mia de locuitori a fost de 6.55 și am avut un număr de 2.049 de persoane infectate. Luni, 21 decembrie rata de incidență raportată de către DSP Constanța a fost de 7.01. Aceste cifre arată o scădere destul de mare de la o zi la alta și au început să apară speculații cum că municipiul Constanța ar putea ieși din carantină după doar 7 zile. Acest lucru a fost tranșat de prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, care a declarat că, până în prima zi a noului an, Constanța se va afla în carantină.

„Atât instituirea cât și prelungirea carantinei se fac în baza unei analize de risc. Singurul lucru cert la momentul actual este că până pe data de 1 ianuarie 2021 municipiul Constanța se află în carantină, restul sunt mai mult sau mai puțin supoziții. Faptul că acea rată de incidență s-a dus de la 10 până sub 7 nu înseamnă că trebuie să o creștem la loc, să fim mai optimiști decât prevede legea”, a precizat Silviu Coșa.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Constanța au precizat că în momentul în care incidența pe municipiu se va apropia de cea națională, care este undeva aproape de cifra 4, se va face din nou o analiză de risc și abia atunci am putea ieși din carantină. În schimb, prefectul a precizat că aceste praguri sunt mai mult informale.

„Acestea sunt niște praguri informale, ceea ce relevă posibilitatea ieșirii din carantină este doar analiza de risc pentru că și la ieșirea din carantină se face o astfel de analiză. Sunt acolo factori de importanță majoră, factori de importanță minoră, sunt punctați fiecare, inclusiv rata de incidență are un punctaj și în funcție de ele se decide ce se întâmplă. Deci nu există nici o certitudine pentru că incidența de 7 de exemplu se poate transforma în 7.50 azi și iar suntem pe trend crescător”, a mai specificat prefectul.

După cum arată cifrele, municipiul Constanța nu va mai fi în carantină după data de 1 ianuarie 2021, lucru confirmat și de Silviu Coșa.

După 1 ianuarie, teoretic, dacă se menține acest trend de scădere a ratei de infectare, bineîțeles că nu vom mai fi în carantină. Știu că lumea este obosită de tot ceea ce înseamnă carantină, dar pe de altă parte încă auzim de plecări la munte, de mese nu neapărat restrânse și dacă am fi avut grijă să respectăm mai mult regulile terminam după două săptămâni”, a declarat Silviu Coșa.

Mihaela GIUGLEA

2 COMENTARII

  1. Mincinoși ordinari.Constanța este cel mai mizerabil oraș din România infecția vine de la gunoaiele care au invadat orașul, primăria si consiliul local!Ti-e și scârbă să iesi din casă la ce sursă de infecție reprezintă mediul extern!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.