Primăria municipiului Constanța a făcut, în urmă cu câteva zile, public raportul consultării publice ce vizează elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal în cartierul Compozitori, inițiat de municipalitate și elaborat de către Agorapolis SRL. Mai mulți cetățeni au transmis nemulțumirile cu privire la acest demers.
Planul Urbanistic Zonal vizează actualizare documentație de urbanism cartier Compozitori, pentru zona delimitată de strada Baba Novac, strada Bogdan Vasile, incinta Academia Navală Mircea cel Bătrân, prelungirea Eduard Caudella, aleea Alexandru Gherghel, strada Eliberării, strada Constantin Bobescu, calea ferata și strada Ionel Perlea. Suprafața zonei de studiu, conform Certificatului de Urbanism nr 3198/13.10.2020, este de aproximativ 56 ha.
Prin acest demers se stabilesc obiectivele, acțiunile, prioritățile, reglementările de urbanism – permisiuni și restricții – necesar a fi aplicate în utilizarea terenurilor și conformarea construcțiilor din zona studiată. Pe baza analizei critice a situației existente, a prevederilor din PUG, a concluziilor studiilor de fundamentare și a opiniilor inițiatorilor. În conținutul PUZ se tratează următoarele categorii generale de probleme: organizarea rețelei stradale, zonificarea funcțională a terenurilor, organizarea urbanistic-arhitecturală în funcție de caracteristicile structurii urbane; – indici și indicatori urbanistici (regim de aliniere, regim de înălțime, POT, CUT etc.), dezvoltarea infrastructurii edilitare, statutul juridic și circulația terenurilor, delimitarea și protejarea fondului arhitectural-urbanistic de valoare deosebită (dacă există), măsuri de delimitare până la eliminare a efectelor unor riscuri naturale și antropice (dacă există), menționarea obiectivelor de utilitate publică, măsuri de protecție a mediului, ca rezultat al programelor specifice, reglementări specifice detaliate – permisiuni și restricții, incluse în Regulamentul Local de Urbanism.
Pe tot parcursul derulării procesului de informare si consultare publică s-au depus solicitări de la persoane Interesate care virează reglementările propuse, astfel: Un locuitor al zonei a solicitat actualizarea PUZ astfel încât terenurile libere să se amenajeze ca spații vezi cu arbori și arbuști, eventual cu strângere de fonduri în acest scop, s-a semnalat faptul că în cartier nu există nici un parc, lor unele străzi nu dispun de circulații pietonale.
Un proprietar de pe strada Alexandru Bogza transmite faptul că nu este de acord cu propunerea de construire a locuințelor individuale cu D+P+36, iar un al proprietar de pe strada Baba Novac, lot 56/2, transmite dezacordul cu privire la dimensiunile parcelelor construibile din zona de reglementare propusă ZM3-comp, conform cărora terenul cu a suprafață de 718 mp devine neconstruibil, iar magazinul LIDL care funcționează de ani de zile nu se încadrează în reglementările propuse; se solicită revizuirea prevederilor astfel încât să se permită realizarea unui spațiu comercial P+1Etaj. Mai mulți cetățeni își exprimă dezacordul referitor la majorarea regimului de înălțime în zonele de locuințe individuale și colective mici.
Iar printr-o altă adresă, din partea unui număr de 24 de proprietari de mobile din strada Alexandru Bogza, strada Operei, se exprimă dezacordul pentru majorarea regimului de înălțime pentru locuințele individuale și colective mici, care poate permite apariția de blocuri între casele existente P+1+M.
Obiecțiile exprimate de locuitorii cartierului au fost înaintate Agorapolis SRL, elaboratorul Planului Urbanistic Zonal, spre a fi analizate, dar și pentru formularea unor răspunsuri argumentate din punct de vedere tehnic.
Loredana MIHAI
Citește și:
Și în municipiul Sibiu cetățenii nu își doresc blocuri sau construcții de tip bloc între case și chiar au fost depuse petiții una semnată de 381 persoane pentru str. Bahluiului și alta semnată de 90 persoane pentru str. G-ral Vasile Milea zona de case, dar a avut succes numai prima poate pentru că a contat și cine locuiește în acea zonă de oraș. In 2011, la propunerea nu știm cui, s-a decis FĂRĂ CONSULTAREA REALĂ A CETĂȚENILOR VIZAȚI s-a votat un PUG care prevedea ca pe străzile principale sa se construiască blocuri cu S+P+3E+R și înălțime de maxim 20 metri (adică de fapt echivalentul a clădirilor cu parter și 6 etaje) între case cu maxim un etaj. Și în plus, aceste clădiri să ocupe toată lățimea terenului fara sa conteze că taie streșinile caselor de care se vor lipi.
In timpul Pandemiei in 2021, când ședințele se țineau numai pe internet, au prelungit respectivul PUG, cu toate că în 2019 fuseseră depuse cele două petiții și cetățenii au și luat cuvântul în ședințele Consiliului local Sibiu.
Cred că ar trebui făcute referendumuri la nivel local sau, ce este mai greu, modificată legislația (la nivelul Parlamentului și Guvernului) prin revenirea la legislația care interzicea construirea de clădiri de tip bloc între case. A doua variantă este mai dificil de făcut pentru că acei politicieni exact și din acest motiv se află în Parlament pentru a face posibilă construirea blocurilor între case prin modificarea continuă a legislației.
Au ales această variantă de dărâmare a caselor și construire de blocuri intre case pentru că în aceste cartiere există deja rețea electrică, de apă și canal, ceea ce îi scutește de mari investiții pe dezvoltatorul imobiliari.
Oare ce poate determina angajații primăriilor, consilierii locali și parlamentarii să țină seamă numai de părerea unei minorități (dezvoltatorii) și nu a unei majorități (locuitorii de la case)? Oare și ei se afla pe acele funcții tot în urma votului unei minorități a populației? Atunci cine reprezintă voința majorității?
ESTE O TICĂLOȘIE DIN PARTEA POLITICIENILOR (CONSILIERI LOCALI SI PARLAMENTARI).