Constănțenii din Veterani, nemulțumiți că primarul Chițac vrea să anuleze integral două Planuri Urbanistice Zonale: se tem că nu-și vor mai putea construi case pe terenurile pe care le-au cumpărat

0
3055

Proprietari de terenuri din cartierul Veterani sunt nemulțumiți că primarul Constanței cere consilierilor locali să aprobe anularea integrală a două Planuri Urbanistice Zonale. Dacă proiectul de hotărâre va fi adoptat, unele terenuri s-ar putea să nu mai fie construibile până la aprobarea unui nou Plan Urbanistic Zonal.

Primarul Vergil Chițac a inițiat și a introdus pe ordinea suplimentară a ședinței Consiliului Local de vineri, 30 iulie a.c., un proiect de hotărâre privind revocarea HCL nr. 489/2009, HCL nr. 316/2013, precum și a actelor subsecvente emise în baza acestora. Cele două hotărâri ale Consiliului Local privesc aprobarea Reactualizării Planului Urbanistic Zonal Constanța – Cumpăna, valabil pentru o suprafață de teren de 89,14ha.

Conform actualului arhitect-șef al Primăriei Constanța, Dan Petre Leu, prin PUZuri s-au adoptat derogări de la Planul Urbanistic General al orașului în ceea ce privește funcțiunile admise, regimul maxim de înălțime, dar și valoarea indicatorilor urbanistici. Dar acestea ar fi nelegale.

Astfel, în 2009, administrația locală a inițiat primul PUZ pentru această suprafață și a împărțit terenul în trei zone de reglementare: a locuințelor cu maximum două niveluri, blocuri cu patru etaje și moteluri, restaurante etc.

Dar au fost descoperite mai multe cauze de nulitate ale acestuia pentru că, de exemplu, certificatul de urbanism a fost eliberat cu nerespectarea legii, în primul rând deoarece suprafața studiată nu era doar proprietate a persoanelor fizice și juridice, după cum se menționează în certificat, ci includea și terenuri proprietate publică și privată a Municipiului, dar și ale Statului.

În certificat se menționează și că destinația terenurilor este de locuire, deși PUGul prevede și altele. Mai mult, zonei au fost aduse modificări urbanistice fără respectarea prevederilor generale cu caracter obligatoriu din PUG, cum ar fi posibilitatea construirii de blocuri, într-o zonă predominant rezervată locuirii individuale.

PUZul ar fi nelegal inclusiv din perspectiva încălcării obligației legale de asigurare a transparenței decizionale anterior adoptării, constănțenii nefiind consultați.

Revocarea HCL 489/2009 ar fi impusă și de existența a două hotărâri judecătorești de anulare parțială, deoarece prin PUZ au fost transformate în căi de circulație proprietăți private cu destinația de curți construcții. Ca efect al anulărilor parțiale, au fost anulate două căi de circulație esențiale, fără de care PUZul nu ar mai fi funcționale.

Toate motivele de mai sus sunt invocate și pentru revocarea HCL 316/2013, tot de reactualizare a PUZului Cartierului Veterani.

În plus, arhitectul-șef propune primarului Vergil Chițac și abrogarea actelor administrative subsecvente, deoarece ar fi clar că PUZurile nu corespund intenției inițiale a Municipalității, potrivit căreia s-au atribuit loturi veteranilor de război, în vederea construirii de locuințe individuale.

Din acest motiv, edilul-șef cere consilierilor locali să voteze vineri, 30 iulie a.c., proiectul de hotărâre ce prevede revocarea prevederilor urbanistice referitoare la utilizări admise și regim de înălțime stabilite prin documentația de urbanism aprobată prin HCL 489/2009 și HCL 316/2013. Proiectul prevede și revocarea actelor administrative subsecvente, emise în baza celor două hotărâri, cu excepția autorizațiilor de construire pentru lucrări ce au fost demarate efectiv deja.

Pentru aceasta, cetățenii din cartierul Veterani sunt nemulțumiți de decizia primarului, pentru că dacă proiectul va fi adoptat de aleșii locali, este posibil ca unele terenuri să nu mai fie construibile până la aprobarea unui nou Plan Urbanistic Zonal. Astfel, ei se tem că nu-și vor mai putea construi case pe terenurile pe care le-au cumpărat în acest sens.

„Proprietarii de terenuri din zona respectivă sunt nemulțumiți ca vor reveni la reglementările din vechiul PUG, din 1999. Adică exista posibilitatea ca un proprietar care știa că poate să își facă o casă pe teren, conform PUZului aprobat în 2013, să nu mai poate să o facă, pentru că nu toate loturile care revin pe PUG sunt loturi de case.

În plus, dacă noul proiect va fi aprobat de Consiliul Local, va crea multe probleme proprietarilor de terenuri care doreau să construiască: trebuie să facă studii noi, să obțină avize noi etc.

Iar actualizarea zonei printr-un nou PUZ va dura cel puțin 2, 3, poate chiar 4 ani. Un nou PUZ înseamnă caiet de sarcini, licitație pe SEAP, contestații și rezolvarea lor, dacă sunt, iar obținerea de noi avize si studierea zonei si propuneri noi pe zonă dureaza minimum un an. Iar după mai rămâne votarea în Consiliul Local, după consultarea proprietarilor de terenuri din zona respective, adică durează trei ani minimum“, ne-a transmis unul dintre constănțenii din Cartierul Veterani.

Rămâne de văzut ce vor decide astăzi consilierii locali, după ora 13.00

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.