Constănțenii racordați la sistemul centralizat de încălzire sunt obligați să monteze repartitoare la calorifere până la sfârșitul anului 2022

0
728

Camera Deputaților a amânat cu un an, până la 31 decembrie 2022, obligativitatea montării repartitoarelor în apartamente, pentru individualizarea consumurilor de energie termică.

Camera Deputaților au votat proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 184/2020, pentru modificarea și completarea Legii nr. 121/2014, privind eficiența energetică, cu amendamente. Astfel, deputații au adoptat amendamentul parlamentarului USR Cristina Prună de a amâna termenul de montare a repartitoarelor, de către toți românii racordați la sisteme de încălzire centralizată, cu un an, până la 31 decembrie 2022.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022, pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit“, prevede textul adoptat cu 264 voturi pentru, 25 împotrivă și 4 abțineri.

În Constanța sunt încă foarte multe apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire în care nu sunt montate repartitoare la caloriferele, astfel că decizia parlamentarilor este una de bun augur, un moment de respiro poate necesar, în această perioadă dificilă, inclusiv din punct de vedere financiar.

În prezent, un repartitor costă în jur de 130 de lei, deci pentru un apartament de două camere sunt necesari peste 500 de lei, sumă nu tocmai mică pentru multe familii.

Acum, românii mai au un an la dispoziție să se conformeze, ca să nu fie amendați, sancțiunea ajungând până la 1.000 de lei.

„Termenul-limită era până la 31 decembrie 2021. Dar mulți constănțeni au lăsat-o până în ultimul moment, abia în octombrie au început să se agite. Iar atunci firmele care se ocupă de montarea repartitoarelor erau mult prea ocupate, mai aveau liber abia prin februarie. Și nici nu mai aveau stocuri. Oricum, din punct de vedere fizic, firmele nu mai aveau cum să răspundă tuturor solicitărilor până la sfârșitul anului.

Și chiar dacă aveai contractul încheiat cu una din firme, nu era de ajuns, repartitoarele trebuiau montate până la sfârșitul lunii decembrie, altfel erai pasibil de amendă, între 500 și 1.000 de lei.

Mă bucur că unii constănțeni vor să rezolve această problemă acum, chiar dacă termenul a fost amânat, mai ales că la anul prețul unui repartitor poate crește“, ne-a declarat Radu-Liviu Anghel, administrator de condominii din Constanța.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.