Trimis în judecată de un an pentru luare de șpagă, Gâmbuțeanu de la RAJDP nu a avut timp să-și caute avocat. A cerut termen ca să-și angajeze unul

0
266
Asdrian Gâmbuțeanu - foto: Litoral TV

Fostul director al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, Adrian Gâmbuțeanu, nu a avut timp, într-un an, să își angajeze avocat, în procesul în care este acuzat de infracțiuni de corupție, precum abuzul în serviciu și luarea de mită.

Adrian Gâmbuțeanu a fost trimis în judecată exact în urmă cu un an, în luna decembrie 2020, iar primul termen de judecată a avut loc miercuri, 8 decembrie a.c. Însă etapa cercetării judecătorești a debutat cu o amânare, întrucât Gâmbuțeanu a solicitat termen pentru a-și angaja avocat care să îl reprezinte. Astfel, dat fiind că poate inculpatul nu a avut timp să facă asta într-un an de zile, instanța a admis cererea și a acordat termen pentru data de 19 ianuaroe 2022.

Care sunt acuzaţiile

Despre faptele penale reținute în sarcina sa, procurorii au reținut faptul că Adrian Gâmbuțeanu ar fi comis infracțiuni în domeniul achizițiilor publice. Mai exact, a făcut unele cheltuieli ilegale către o firmă agreată de el și de conducerea PSD Constanța, partidul din care făcea parte, pentru servicii de întreținere manuală și servicii mecanizate în secțiile Regiei, în cuantum total de 6.839.562 lei.

El mai este acuzat că ar fi plătit din fonduri publice către 55 de furnizori  suma totală de 46.356.039 lei pentru servicii de închiriere utilaje și mijloace de transport auto, fără a se urma vreo procedură legală de achiziție publică,

Procurorii mai spun că Gâmbuțeanu ar fi angajat cheltuieli și ar fi dispus efectuarea de plăți, cu încălcarea normelor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice, pentru achiziționarea. de la o societate controlată de vicepreședintele Consiliului Județean Constanța de la acea dată,  a unor bunuri în valoare totală de 5.065.547 lei în baza a 935 de comenzi.

Faptele descrise ar fi fost săvârșite în perioada 2009-2014.

Într-o altă spețăGâmbuțeanu Adrian George, în calitate de  director general al Regiei Județene de Drumuri și Poduri Constanța, ar fi pretins de la 11 prestatori de servicii care colaborau cu Regia, direct sau prin intermediari, să facă donații/sponsorizări către filiala județeană a partidului din care făcea parte sau plăți către două societăți comerciale. Reprezentanții celor două societăți făceau parte din cercul relațional al conducerii partidului din care făcea parte și inculpatul, fiind furnizori de materiale publicitare pentru campaniile electorale.

În situația în care cei 11 oamenii de afaceri ar fi refuzat plata acelor sume de bani, inculpatul ar fi dispus să nu le mai fie achitate facturile ce aveau ca obiect serviciile prestate în beneficiul Regiei.

Suma totală pretinsă de inculpat și plătită de furnizori în modalitățile mai sus ar fi în cuantum de 386.000 lei (128.000 lei donații/sponsorizări către partid, 102.000 lei plăți către una dintre societăți și 156.000 lei plăți către cealaltă).

Faptele descrise ar fi fost săvârșite în perioada iunie 2011 – iunie 2013

Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri Constanța a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 58.261.148 lei.

Pe data de 9 noiembrie 2021, pe rolul Secției 1 Civilă a Tribunalului Constanța a fost înregistrat dosarul 8360/118/2021, în care RAJDP, în calitate de reclamant, a înaintat o acțiune în răspundere contractuală, prin care se urmărește recuperarea unui prejudiciu produs de fostul director.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.