Contaminarea fiolelor de vaccin anti-COVID-19 de la Moderna reprezintă „o eroare umană”

0
209

Compania farmaceutică americană Moderna şi distribuitorul său în Japonia, compania Takeda, au informat vineri că „o eroare umană” a provocat contaminarea fiolelor de vaccin anti-COVID-19 de la Moderna, produse în Spania de compania Rovi, relatează EFE.

Autorităţile japoneze au anunţat la sfârşitul lunii august retragerea de la utilizare a 1,63 de milioane de vaccinuri de la Moderna, corespunzătoare a trei loturi importate din Spania, ca măsură preventivă după detectarea a de particule străine în 39 de fiole (ce conţineau 390 de doze).

Compania Moderna a reafirmat vineri că vaccinurile anti-COVID-19 produse în Spania şi blocate de Japonia după detectarea contaminării unor fiole nu constituiau un risc pentru sănătate, după o investigaţie cu privire la acest incident.

Moderna şi Takeda au publicat vineri rezultatele unei investigaţii mai ample asupra problemei detectate în unele fiole ajunse în ţara asiatică şi care au condus la blocarea a 1,63 de milioane de doze.

Raportul final coincide cu concluziile preliminare avansate de ambele companii, în care se arată că prezenţa unor particule de metal în fiole “nu constuia un risc excesiv pentru pacienţi şi nu se repercuta asupra beneficiilor produsului”.

Investigaţia la care a participat şi compania spaniolă Rovi, responsabilă cu producţia vaccinurilor de la Moderna în Europa şi principala furnizoare de vaccinuri pentru Japonia, concluzionează că la originea probabilă a problemei a fost fricţiunea între două piese ale unuia dintre aparatele implicate în lanţul de producţie.

Prin urmare, concluzia este aceea că a fost vorba de “o eroare umană”, asftel încât au fost luate măsuri de corectare pe linia de montaj, pentru ca problema să nu se mai repete, informează stiripesurse.ro.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.