Continuă debandada urbanistică la Constanţa: bloc de 6 etaje în mijlocul unei zone de case, cu regim de înălţime de maxim 2 etaje

0
6228

Sub ochii îngăduitori ai Inspectoratului de Stat în Construcţii, o instituţie care este aproape zero când vine vorba de verificări în privinţa disciplinei în construcţii şi a respectării legislaţiei din domeniu, municipiul Constanţa s-a transformat într-un adevărat şantier în care nu se respectă aproape nici o regulă. Se fac blocuri fără studii de însorire reale, blocuri unele lângă altele, blocuri P plus multe etaje în zone de case. Un exemplu este blocul pe care vrea să îl construiască Daniel Rafte, nașul Adelinei Pestrițu, pe strada Primăverii. Vorbim despre un viitor imobil în “inima” unei zone de case, iar pe bună dreptate constănţenii care locuiesc aici sunt revoltaţi şi au ieşit în stradă!

Pe strada Primăverii, foarte aproape de Stadionul “Farul”, se va construi un bloc P+6, chiar între case, spre nemulţumirea locuitorilor din zonă, care sunt conştienţi de disconfort. Oamenii au strâns deja semnături împotriva acestui proiect, pe care le-au înaintat Primăriei Constanța, așteptând un răspuns din partea reprezentanților administrației locale.

Ajunși la fața locului, reporterii Focus Press au stat de vorbă cu locatarii care s-au arătat indignați de clădirea care urmează să le umbrească curțile. De remarcat, în jurul terenului ce a generat PUZ-ul pentru viitorul imobil, casele sunt construite din chirpici, iar deși sunt reabilitate, proprietarii se tem că le-ar putea intra apă la fundație dacă încep săpăturile pentru bloc chiar în momentul unor ploi torenţiale. În plus, aspectul zonei nu se încadrează deloc cu ceea ce dorește investitorul să facă, spun aceștia, strada fiind prea îngustă, cu câte o bandă pe fiecare sens de mers. La fel, și trotuarul este îngust, iar regimul de înălțime pe acea arteră este de P+1, maxim P+2 – arată locatarii zonei. Cu toate acestea, Primăria Constanța a emis Certificatul de Urbanism.

Una peste alta, Daniel Rafte, beneficiarul obiectului de investiţii ce a generat PUZ delimitat de strada Primăverii, strada Docherilor, strada Pictor Nicolae Grigorescu și strada Toamnei, pare să nu țină cont de regimul de înălțime care este P+2 Etaje, construcții de locuințe colective înșiruite, cuplate sau izolate, admis în cartierul Primăverii, după cum este înscris în Planul Urbanistic General al municipiului Constanța aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 653 din 24.11.1999, prelungit până la data de 18.12.2016.

În plus, interesant mai este de punctat că terenul de la nr. 33 de pe Primăverii ce a generat documentația va fi supus procesului de alipire cu alte două terenuri ce vor fi în proprietatea privată a inițiatorului, asta după ce le va cumpăra cu contract de vănzare-cumpărare, în baza unor promisiuni. Terenul care va rezulta în urma procesului de alipire va dispune de o suprafață totala de 1.934,90 mp. Acest investitori pare să se fi îndrăgostit de Constanța pentru că investește și prin cartierul Compozitorilor.

Revenind, locatarii sunt iritați pentru că dacă această investiție se va realiza, nu vor mai avea intimitate și nu doresc să se ajungă la situați incomodă și neplăcută în care cei de la etajul 6 să se uite fix în curtea lor. În plus, traficul în zonă este deja intens. Din aceste motive, proprietarii de case i-au trasmis punctul lor de vedere și afaceristului Rafte. Răspunsul primit, prin avocatul investitorului a fost neconcludent: “Nu ne-au spus nimic concret, ne-a dat un răspuns formal și ne-a învârtit în cerc, atâta tot”, precizează constănţenii nemulţumiţi.

Loredana MIHAI

Citeşte şi:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.