Contractele de muncă part-time, supraimpozitate de la 1 august: sute de mii de angajați vor fi afectați!

0
452
Foto cu rol ilustrativ. FOTO Alexandra VASILE

Contractele de muncă part-time vor fi supraimpozitate de la 1 august 2022, iar măsura Guvernului va afecta sute de mii de angajați români. Suprataxarea muncii part-time va forța firmele să recurgă la munca la negru, pentru că de la 1 august vor fi obligate să plătească pentru angajații part-time contribuții la nivelul salariului minim. 

Potrivit Ordonanţei 16/3022 pentru modificarea Codului Fiscal, începând cu veniturile salariale aferente lunii august 2022, contribuţia de asigurări sociale şi cea de sănătate, datorate de către persoanele fizice angajate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care acestea se datorează.

De la această prevedere sunt exceptate câteva categorii de persoane, printre care: elevii, studenţii cu vârsta pâna la 26 de ani, persoanele cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limita de vârstă în sistemul public de pensii, persoanele care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de baza minim brut pe ţară.

La 1 iulie, România avea 1.116.281 contracte part-time. Dintre acestea, 412.798 erau dublate de alte contracte, caz în care angajații vor fi exceptați de la suprataxare. Însă sute de mii de angajați pe fracții de normă vor plăti contribuții la salariul întreg.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.