Copiii care fac copii! Constanţa, locul 3 în ţară, după Tulcea şi Mehedinţi, la mame minore

0
779

Constanţa se află într-un top nefericit, urmare a numărului alarmant de mame minore. Judeţul Constanţa este pe locul 3 în ţară, după Tulcea şi Mehedinţi, la copii care fac copii! Mai exact 9% din mamele minore se află în Constanţa. Trendul este îngrijorător: vârsta medie a mamelor minore românce scade constant, ajungând la 15 ani, arată un studiu al „Salvați Copiii”. Lipsa educației sexuale și sărăcia alimentează fenomenul.

Numărul mamelor adolescente a crescut îngrijorător de la an la an! 23% dintre mamele minore din UE sunt în România, adică vreo 18.000 de adolescente! Țara noastră este pe primul loc în Europa la acest capitol. Situația este cu atât mai critică, cu cât mai puțin de două procente dintre acestea spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială, potrivit unei anchete sociologice realizate de Salvați Copiii.

Fenomenul mamelor minore s-a cronicizat în România de-a lungul anilor, cu consecințe care privesc atât siguranța și bunăstarea celor doi copii – mama adolescentă și nou-născutul, cât și societatea în ansamblul ei. Statutul social vulnerabil al acestor mame este moștenit de copiii lor și suntem în fața unui cerc vicios pe care nu îl putem depăși fără politici publice focusate și cât mai concrete”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al Organizației Salvați Copiii din România.

Potrivit datelor provizorii publicate de Institutul Național de Statistică (INS), pentru anul 2019, aproape 10% (9.44%) din totalul nașterilor a provenit din rândul adolescentelor. În cifre absolute, este vorba despre 700 de nașteri la minore sub 15 ani și de 16.831 de nașteri la adolescentele cu vârste între 15-19 ani.

Conform INS, cele mai mari rate ale mortalității infantile (la mia de copii născuți vii) s-au înregistrat în județele:

• Tulcea – 15.6%

• Mehedinți – 11.7%

• Constanța – 9.5%

• Vrancea – 9.3%

• Mureș – 9 %

O treime dintre decesele copiilor sub un an pot fi prevenite prin dezvoltarea de programe suport pentru mame și copii și prin dotarea maternităților și secțiilor de nou-născuți cu echipamente medicale performante. În nouă ani de campanie, Salvați Copiii a dotat 96 de maternități, în 41 de județe ale țării, cu 630 de echipamente medicale, pentru salvarea a 72.000 de prematuri.

Prevenirea maternității timpurii și a consecințelor asociate implică atât acces la informare, inclusiv prin intermediul disciplinei Educație pentru Sănătate, cât și îmbunătățirea accesului la servicii medicale, cu precădere în zonele rurale. Avem nevoie de sinergia tuturor actorilor cu responsabilitate, de politici coerente, sustenabile și fundamentate pe dovezi pentru reducerea decalajelor înregistrate de țara noastră, pentru îmbunătățirea vieții copilelor condamnate la o maturizare bruscă și schimbarea destinului nou-născuților”, a declarat dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial al Departamentului de Sănătate Publică.

Facem precizarea că Organizația Salvaţi Copiii, susţinută de specialişti locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), lucrează pentru îmbunătățirea stării de sănătate a mamelor şi copiilor cu vârsta sub 5 ani din 59 de comunităţi rurale dezavantajate din țară.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.