Creșterea debitului Dunării în țările vecine a determinat convocarea Grupului de Suport Tehnic pentru inundații, din cadrul CJSU.
„S-a analizat situația existentă, în ceea ce privește prognoza debitului în perioada următoare, inclusiv al afluenților interni, comparativ cu starea amenajărilor hidrotehnice, disponibilitatea mijloacelor și forțelor ce pot fi mobilizate, menținerea ordinii publice și a unui trafic rutier funcțional.
În momentul de față, nu există semnale că Dunărea, pe teritoriul județului Constanța, ar putea depăși cotele de apărare. Instituțiile, însă, vor rămâne în alertă, până la depășirea situației”, a declarat prefectul Constanței, Silviu Coșa, reprezentantul Guvernului în teritoriu.
La 19 septembrie 2024, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a declarat că vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil, către sfârşitul acestei luni, iar autorităţile sunt în alertă şi monitorizează situaţia, după ce hidrologii au anunţat riscuri de viituri pe sectorul românesc.
„Experienţa anului 2006, atunci când la intrarea în ţară, la Baziaş, am avut un debit record de 15.800 metri cubi/secundă, ne spune că ar trebui să gestionăm fără probleme un debit de 9.500-9.800 metri cubi/secundă, pe care îl aşteptăm pe cifrele de astăzi. Asta nu înseamnă că suntem mai puţin alertaţi şi că suntem mai puţin pregătiţi. Dimpotrivă, ar trebui să însemne că toate instituţiile statului român îşi fac datoria„, a subliniat Fechet.
A.V.