Credeaţi că dacă vă debranşaţi de la sistemul centralizat chiar scăpaţi de plăţile către RADET?!

2
6827

Debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire este un proces anevoios, dar la care au recurs foarte mulţi constănţeni sătui de facturile mari şi de avariile pe care Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Constanţa le înregistrează. Cei care stau la bloc şi şi-au imaginat că odată debranşaţi au încheiat şi socotelile cu RADET, ei bine… surpriză! Pe ici-pe colo, prin apartamente,  au rămas ţevi ale regiei, pentru care au fost montate repartitoare.

Constănţenii debranşaţi de la RADET au aflat pe propria piele că, deşi şi-au montat centrale de gaze, tot n-au scăpat de povara sistemului de care au fugit. În vara asta mi-am pus gaze. Mi-au rămas în casă, ca şi la restul din bloc, câteva ţevi RADET la bucătarie şi baie. Luna trecută, pentru ţevile astea am plătit 40 de lei, deşi nu mi-a convenit, dar am zis: hai, fie… Zilele acestea s-a afişat întreţinerea: mi-a venit 91 de lei pentru aceleaşi ţevi. Mi se pare aberant de mult în contextul în care eu achit lunar gazele. Am sunat la Techem, firma cu repartitoarele, care socoteşte căldura care se presupune că se pierde prin acele ţevi sau habar nu am ce, să întreb ce calcul fabulos au făcut de le-a ieşit suma asta şi au dat din colţ în colt. Mi-au spus că angajata care se ocupă nu e la birou şi că mă sună ei înapoi”, declară o femeie care locuieşte într-un bloc de pe strada Căpitan Dobrilă Eugeniu. Femeia mai arată că alte persoane din bloc au de achitat 30 sau 40 de lei: „Sunt apartamente la fel, ba chiar mai mari ale vecinilor. Eu cred că socoteala asta e după ureche, nu are nici un fel de logică. În orice caz, văzând că nu sunt sunată înapoi de cei de la Techem, am depus o reclamaţie la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor”.

Cazul nu este singular. „Pentru luna noiembrie am plătit 40 de lei la asociație, în condițiile în care factura mea la gaze a fost 75 de lei. Coloanele care trec prin casă sunt izolate cu burete și mascate cu rigips, cu constatare plătită…  Nu știu cum fac calculele, dar sigur nu m-a încălzit RADET pe jumătate din factura de gaze. Măcar la apă caldă e un câștig. Și da, din câte știu, e o găselniță a RADET ca țevile de la subsol încălzesc tot blocul, că e parte comună”, spune o altă constănţeancă.

Pe de altă parte, sunt şi constănţeni care declară că nu mai plătesc nimic către RADET sau care achită sume infime, pe care pur şi simplu le ignoră. „Am plătit doar 8 lei pentru ţevile alea”; „Am pus gaze în octombrie. Mai am doar o țeavă care a trebuit izolată. Noi am izolat cu un fel de furtun de spumă, se taie pe lungime şi se îmbracă țeava, apoi a venit cineva din partea Elsaco, cei cu repartitoarele, care a constatat izolarea, am plătit 40 de lei serviciul acesta. Doar ce am achitat întreţinerea, iar pentru ţevile rămase de la RADET, la subsol, am plătit doar 13.5 lei” – sunt doar două dintre declaraţiile unor constănţence.

De precizat că firma Techem nu a putut fi contactată pentru clarificări. În cazul în care doresc să ofere un punct de vedere, sunt aşteptaţi să o facă.

 A.C.

2 COMENTARII

  1. Și în București suntem scârbiți de faptul ca nu ne-au dat căldura din octombrie pana acum, spre sfârșitul lunii ianuarie, decat în total doua săptămâni, și asta printre picături și nu cine știe ce.
    Desigur ca ne vom debranșat, daca scapam cu viata, stand de atâtea luni la 14 grade sau la fel mult 17 grade, în cea mai mare parte din perioada rece.
    Întrebarea este pe ce primesc salariul cei de la Radet, din moment ce nu avem căldura la calorifere.

  2. Normal că trebuie să plătești dacă te debranșezi. Dacă tu oprești centrala si pleci de acasă o lună, vecinul îți încălzește ție pereții și implicit locuinta grațis? În fond dacă locuiești la casă unde nu iti încălzește nimeni pereții gazul te costa de 5 ori mai mult. Așa că e putin 40 de lei/lună. Nu mai pui că vă mutați poluarea la botul vostru și al vecinilor. Nu mai spun, erau cazuri când aveați căldură la refuz și stăteați cu geamurile deschise, vă era lene să dați 200 de lei pt niște robinete termostatate să reduceti incalzirea si pierderile, stăteati cu ruginiturile alea vechi de 25 de ani blocate pe deschis…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.